Sushi kako napraviti

Sushi kako napraviti

Što je sushi

Sushi je tradicionalno japansko jelo koji se priprema od sirove ili dimljene ribe omotane kuhanom rižom i začinjene octom. U ovo se jelo mogu dodati i začini, povrće, a sve se može zamotati listovima algi. Ukoliko je jelo zamotano u listove sušene morske trave naziva se mikizushi, a kada se priprema kao komadići prženog tofua punjeni rižom naziva se inarizushi.

Riža koja se koristi u pripremi ovog jela može biti oljuštena, no može se koristiti i neoljuštena riža. Uz sirovu ili dimljenu morsku ribu koriste se i mekušci i rakovi. Kao prilog se mogu koristiti đumbir, te japanski hren wasabi i umak od soje.

Sushi kao tradicionalno japansko jelo preneseno je u različite dijelove svjeta, pa se pogotovo na zapadu jelo prilagođavalo ukusima ljudi sa zapada. Tako da neke recepte za ovo jelo koje nalazimo na zapadu ne postoje originalno u Japanu jer su u potpunosti izmijenjeni i obrnuto. Originalni recept u Japanu mogao bi mnoge ljubitelje sushija iznenaditi.

Kako napraviti sushi

Kako je riža jedan od glavnih sastojaka ovog jela izuzetno je važno obratiti veliku pažnju kod njezine pripreme i odabira prave riže, pa se preporučuje Shari riža. Najvažnije je da je riža ljepljiva, te da se riža ispere u vodi toliko puta dok voda ne ostane bistra. Nakon 20 tak minuta odmora riža se kuha u omjeru s vodom 1: 1,2 prvo na jačoj vatri uz miješanje do vrenja. Nakon vrenja smanjite vatru poklopite i kuhajte još 10 tak minuta bez miješanja.

Rižu tokom kuhanja se ne smije začiniti solju što je važno, a nakon kuhanja se treba procijediti. Slijedi priprema preljeva od 2 žlice rižinog octa, pola žličice šećera i pola žličice soli, što treba zagrijati uz konstantno miješanje mutilicom dok ne zavrije. Nakon što zavrije preliti rižu i ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ako radite Maki sushi koristit ćete listove suhih algi na koji ćete stavljati tanki sloj riže maksimalno debljine 1 centimetar, gornji dio lista ostavite prazan kako bi mogli motati. Sushi možete puniti sirovom ili dimljenom ribom, ali i komadićima tune ili dimljenog lososa. U punjenje možete dodati komadiće avokada, mrkve, mladog luka, japanskih gljiva i kuhana jaja. Sve zajedno zarolajte, a kraj lista mano namočite vodom da se zalijepi i servirajte.

Sushi vrste

Postoje različiti recepti za pripremu sushi specijaliteta, od onih originalnih japanskih do zapadnjačkih verzija koje su prilagođene zapadnjačkom ukusu. Postoje Nagiri recept kod kojeg se riža oblikuje u obliku pravokutnika na koji se stavlja nadjev, wasabi umak, sirova riba, no riba se može zamijeniti i s mesom.

Maki recept je sushi zamotan u nori list, list sušene alge gdje je riža punjena ribom i povrćem, dok se kod Uramaki recepta riža nalazi s vanjske strane a sušeni list alge je unutra, priprema se s nekoliko vrsta nadjeva, te se dodaju krastavac, losos, a i ananas.

Sashimi je recept kod kojeg se svježa riba i morski plodovi serviraju s wasabi umakom, limunom i soja umakom. Nigiri recept se radi od lososa kojeg se nareže na pravokutnike te se uz pomoć riže rade ovalni oblici koji se poslužuju s wasabi majonezom i teriyaki umakom. No, ukoliko se odlučite otići u Japan okus ovog jela mogao bi u potpunosti promijeniti vaše poimljanje ovog tradicionalnog jela.


Tagovi: