Kako očistiti pećnicu

Zanimljivosti

Kako očistiti pećnicu

Zašto i kako očistiti pećnicu

Uz odgovarajuće znanje i osnovne alate, čišćenje pećnice ne mora biti težak posao – mentalno ili u stvarnosti. Postoje tri znakovita znaka da je vrijeme da svoju pećnicu isperite. Prvi: opći izgled. Kako očistiti pećnicu? Primjećujete li koricu ili ostatke na dnu? Jesu li vrata premazana ili poprskana mašću ili prljavštinom? Broj dva: miris. Kad zagrijete pećnicu, pojavljuje li se izrazit miris? Uhvatiti težak zadah prije nego što ste nešto skuhali znači da unutra ima dugotrajne masti, prljavštine ili hrane. I za kraj: dim. Čista pećnica ne smije tinjati, pa to može značiti i nakupljanje.

Koliko često koristite pećnicu utjecat će na to koliko često je trebate čistiti i kako očistiti pećnicu. Za strastvene kuhare i pekare koji se na njega redovito oslanjaju, opće je pravilo da ga trljate jednom u tri mjeseca. Ako rijetko palite pećnicu (recimo, samo nekoliko puta mjesečno), čišćenje bi trebalo biti dovoljno jednom ili dvaput godišnje. Naravno obratite pozornost na gore navedene znakove, a ako se nešto pojavi, nemojte odlagati čišćenje samo zato što nije prošlo toliko dugo od vašeg zadnjeg.

Kako očistiti pećnicu samočišćenjem

Kako očistiti pećnicu samočišćenjem? Samočišćenje može biti koristan alat ako je vaša pećnica umjereno prljava-i samo ako je. Kada pritisnete gumb za samočišćenje, vaša se pećnica zaključava i penje na visoku temperaturu od 550 stupnjeva prema gore. Ova toplina pomaže otopiti i ukloniti masnoću i prljavštinu, ali ako se na dnu nakuplja velika količina, može doći do povratne vatre i dimljenja – a u nekim slučajevima i zapaliti.

Vraća se na frekvenciju. Ako je prošlo mnogo mjeseci otkad ste pećnici dali osvježenje i ona je poprskana pečenom hranom ili drugim sumnjivim komadima, radi vlastite sigurnosti trebali biste zasukati rukave i učiniti sami.

Ako se ipak odlučite za samočišćenje kao način kako očistiti pećnicu, najprije ćete htjeti ukloniti stalke i sami ih očistiti (upute potražite u nastavku). Ciklus samočišćenja traje oko dva sata (točno vrijeme može varirati ovisno o vrsti vaše pećnice) i trebali biste ostati kod kuće dok ona radi svoj posao, samo u slučaju da nešto pođe po zlu. Kad završi, na dnu ćete vidjeti bijeli pepeo koji ćete morati ukloniti nakon što se pećnica ohladi.

Čime i kako očistiti pećnicu

Kvalitetno sredstvo za čišćenje: ovdje imate nekoliko mogućnosti kako očistiti pećnicu. Sredstvo za čišćenje pećnica u trgovini: Ovo je najjednostavniji i najbrži postupak i uklonit će ozbiljne količine masnoće i prljavštine. Upozorenje: sredstvo za čišćenje pećnice može biti prilično kaustično, pa ako ste osjetljivi na jake kemikalije ili više volite potpuno prirodan pristup, možda ćete odabrati opciju 2 ili 3.

Soda bikarbona, voda, ocat i bočica s raspršivačem: Ova metoda “uradi sam” dobra je ako imate puno nakupina. Napravit ćete pastu sa sodom bikarbonom i vodom koja će morati odstajati 10 – 12 sati (ili preko noći), stoga odvojite dovoljno vremena. Limun (2) i voda. Još jedna mogućnost „uradi sam“ koja traje oko 1-2 sata; dobro je ako je vaša pećnica samo blago prljava i vaše police ne trebaju čišćenje. Gumene rukavice za čišćenje: Nemojte koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu. To je osobito važno ako se odlučite za opciju 1 jer ćete htjeti jaku barijeru između kože i sredstva za čišćenje. Zaštitne zaštitne naočale: Za zaštitu očiju od sredstva za čišćenje. Ovo vam neće trebati s opcijama 2 ili 3. Stare novine ili papirnati ručnici: Za podlogu po pećnici, u slučaju da vam nešto iscuri dok čistite. Vlažne krpe (krpe): Za brisanje prljavštine nakon nanošenja sredstva za čišćenje. Možda će vam trebati više od jednog ako je vaša pećnica posebno prljava. Čišćenje plovućcem ili spužvom od mikrovlakana (izborno): Korisno ako se bavite velikim nakupljanjem. Velika plastična vrećica za smeće: Ovo će vam trebati za to kako očistiti pećnicu, za čišćenje polica za pećnicu s opcijom 1.

Tagovi: