Kako očistiti kuhinjsku napu

Zanimljivosti

Kako očistiti kuhinjsku napu

Nekoliko trikova i savjeta kako očistiti kuhinjsku napu

Ako redovito kuhate za više osoba vaša napa će se brže prljati i zamašćivati i trebate je češće čistiti da se ne dovedete u situaciju kada ju je teško očistiti i kada trebate agresivnija sredstva i postupke za čišćenje. Nekoliko trikova i savjeta kako očistiti kuhinjsku napu, ako ju redovito održavate, što je barem jedanput tjedno ili jedanput mjesečno bit će vam dovoljna kipuća voda, deterdžent za suđe, vrhom puna žlica sode bikarbone, 10 minuta namakanja i četka.

Kućanice koje koriste perilicu suđa i redovito čiste svoju napu, jednostavno je isključe iz struje, skinu filtere i slože u perilicu na maksimalnu temperaturu i to im je dovoljno. Unutarnje filtere također treba prati i povremeno zamijeniti novima. No, kako očistiti kuhinjsku napu koja dugo nije čišćena, e to može biti zahtjevniji zadatak. Prvo filtere namočite u kipuću vodu da masnoća omekša, od tablete deterdženta za perilicu napravite u toploj vodi pastu koju utrljajte u cijeli filter, neka odstoji 10 minuta, zatim ga oribajte ne pregrubom četkom i isperite.

Kako očistiti kuhinjsku napu jačim sredstvima za odmašćivanje

Ako nemate perilicu za suđe, pa ni tablete deterdženta za nju, a kipuća voda, tekući deterdžent za suđe i soda bikarbona nisu dovoljno očistili vašu napu, treba vam nešto jače za odmašćivanje. Nije problem kako očistiti kuhinjsku napu jačim sredstvima za odmašćivanje, kuhinje po mjeri najčešće imaju ugradbene štednjake i u vašem je interesu da pećnicu čistite redovito. Znači, pjenu za odmašćivanje uvijek imate pri ruci, a ona je odlično sredstvo i za odmašćivanje nape.

Obavezno koristite gumene rukavice, filtere obilno našpricajte sa obje strane i ostavite deset minuta da se masnoća otopi i razgradi. Kako očistiti kuhinjsku napu agresivnim sredstvima za čišćenje koja nisu baš neškodljiva, ruke ste zaštitili, otvorite prozor dok to radite, a možete našpricane filtere staviti i u plastičnu vrećicu da ne udišete isparenja. Jednako pažljivo postupajte i ako čistite naribanim sapunom za veš i kipućom vodom, jer ti sapuni sadrže i do 72 % sode koja vam može nagristi kožu.

Kako očistiti kuhinjsku napu na mirisan i ugodan način

Ovi savjeti vrijede za one koji svoju napu čiste redovito, što obično znači jedanput tjedno. Kako očistiti kuhinjsku napu na mirisan i ugodan način, to je jednostavno jer tjedno čišćenje spada u redovno održavanje i dostatni su kipuća voda ocat, par kapi deterdženta za suđe, soda bikarbona i ne pregruba četka za ribanje. Dobro isprati nakon ribanja, staviti natrag u napu unutarnje filtere oprane i suhe i osušene vanjske filtere i ona će opet upijati masnoće, pare i neugodne mirisi.

Drugi, onaj mirisniji način kako očistiti kuhinjsku napu je čišćenje limunovim korama nakon cijeđenja za ukusnu i zdravu limunadu. Preokrenite polovice iscijeđenih limuna tako da pulpa gleda na van, prste držite unutra na kori, ni zaprljati ih nećete i utrljajte snažno ostatak soka i pulpe u filter, limunska kiselina će rastvoriti masnoću. Ispirajte pod vrućom vodom sa kuhinjskom četkom tako da odstranite prljavštinu i tragove pulpe, pustite da se osuši i montirajte u napu, dok vam cijela kuća miriši na limun.

Tagovi: