Kako očistiti kompjuter

Kako očistiti kompjuter

Kako očistiti kompjuter

Ako vas zanima kako očistiti kompjuter, na pravom ste mjestu. Računala ili kompjuteri su veoma važni uređaji u našim životima, jer korištenjem kompjutera možemo puno brže i jednostavnije obavljati različite svakodnevne poslove. Kompjuteri su i veoma kvalitetni uređaji, koji se vrlo teško kvare. Međutim, za računala je poznato da s vremenom sporije obrađuju podatke i procesiraju zadatke. Ova činjenica u glavnom je vezana za zagušenost računala, bilo da se radi o programskom "smeću" ili prašini u kućištu računala. Prašina je veliki problem za sve uređaje, ali se vrlo jednostavno može ukloniti i očistiti.

Za računala je posebno svojstveno "smeće" u vidu ostataka datoteka koje nisu do kraja obrisane i sličnih nedovršenih softverskih operacija. Također, radu kompjutera ponajviše smetaju prevelike količine podataka, što možemo usporediti sa garažom koja je zatrpana različitim stvarima koje nam već dugo ne trebaju, ali ih iz nekog razloga čuvamo dok nam ne počnu stvarati problem i oduzimati dragocjeni prostor. Jednako je i sa računalom, pa je jedan od načina kako očistiti kompjuter upravo taj da izbrišemo ili deinstaliramo sve programe ili datoteke koje su nam nepotrebni.

Kako očistiti kompjuter brisanjem i deinstalacijom

Kako očistiti kompjuter brisanjem suvišnih datoteka i deinstalacijom programa koje više ne koristite je vrlo jednostavno. Prije svega provjerite koje sve programe imate instalirane na svom operacijskom sustavu. Zatim, sastavite popis programa koje dugo niste koristili. Unutar control panel-a možete pronaći sve instalirane programe, a jedan od podataka koji možete provjeriti je kada ste zadnji puta koristili određeni program. Dakle sve programe koje duže vrijeme niste koristili deinstalirajte.

Dodatno obrišite sve dodatne datoteke koje su se stvorile prilikom instalacije programa, jer se u procesu deinstalacije programa često ne uklone sve datoteke vezane za program. Upravo su takve datoteke najčešći uzročnici podatkovne zagušenosti računala i sporijeg rada. Izbrišite ili premjestite sve multimedijalne datoteke koje vam nisu potrebne, kako bi oslobodili memoriju i ubrzali rad računala. Postoje i razni programi koje možete preuzeti na internetu, a koji će vam pomoći kako očistiti kompjuter, na način da će umjesto vas brisati datoteke i programe koji su duže vrijeme neaktivni, kao i povijest pretraživanja na internetu koja usporava rad internet preglednika.

Kako očistiti kompjuter od prašine

Pitanje kako očistiti kompjuter najčešće si postavljamo kada računalo počne sporije obrađivati podatke i procese. Sve što je vezano za čišćenje kompjutera, ako niste sigurni u to što i kako trebate napraviti, najbolje je prepustiti ovlaštenim serviserima. Neke stvari je nepotrebno plaćati, jer ih vrlo lako možete sami napraviti. Jedna od tih stvari je kako očistiti kompjuter od prašine. Prašina je veliki problem a redovitim čišćenjem računala od prašine, produžit će vijek trajanja računala.

Sve što trebate napraviti kako bi očistili kompjuter od prašine je isključiti ga iz napajanja, skinuti bočne stranice kućišta i sa malim kistom, te korištenjem usisavača ukloniti prašinu sa svih dijelova unutar kućišta kompjutera. Čišćenje prašine, a jednako tako i čišćenje računala od nepotrebnih datoteka i programa preporučuje se raditi barem jednom godišnje, kako bi vaše računalo što duže radilo. Sa računalom je kao i sa svim ostalim uređajima, jednostavno ga moramo redovito održavati i servisirati.


Tagovi: