Koliko košta kompjuter

Koliko košta kompjuter

Koliko košta kompjuter

Koliko košta kompjuter je pitanje na koje se ne može jednoznačno odgovoriti jer je cjenovni raspon kada su računala u pitanju veoma širok. Cijena kompjutera ovisi o mnogo faktora ili bolje rečeno o dijelovima koji su ugrađeni u kućište računala. Računala su danas sastavni dio našeg života i čak bi bilo teško zamisliti život bez kompjutera.

Razvojem tehnologije, pojavile su se mogućnosti zbog kojih mnogo dnevnih poslova i potreba možemo obaviti putem kompjutera, pa danas u gotovo svakom kućanstvu imamo barem jedno računalo. Kompjuterom možemo obavljati različite poslove od naručivanja i kupovine putem interneta, učiti, obavljati zadatke vezane za posao ili se zabavljati igrajući kompjuterske igrice. Upravo će o vašim potreba ovisiti kakvu ćete opremu ugraditi u svoje računalo, kako bi moglo brzo i efikasno odrađivati ono što na njemu mislite raditi. Naravno, o samoj vrsti i kvaliteti opreme koju ugradite u računalo pa i sama periferna oprema računala definirat će koliko košta kompjuter u vašem slučaju.

Koliko košta kompjuter i oprema

Koliko košta kompjuter ovisi o kvaliteti samog kompjutera i količini dodatne opreme, a danas na tržištu zaista možete pronaći kompjuter koji će odgovoriti svim zahtjevima. Samim time možemo zaključiti kako je u ponudi veliki broj dijelova računala, od matične ploče, radne memorije, memorije do procesora, što znači da vrlo precizno možemo sastaviti konfiguraciju koja ni malo neće biti predimenzionirana s obzirom na vaše potrebe. Dakle, kada su računala u pitanju, možete ih prilagoditi svojim potrebama i samim time nećete preplatiti proizvod koji vam nudi nešto od čega nemate koristi.

U pravilu, ako gledamo koliko košta kompjuter, možemo reći kako su računala i kompjuteri za igranje igrice najskuplji, jer je procesuiranje igrica najzahtjevnije. Dovoljno kvalitetan kompjuter za igranje igrica će vas koštati najmanje 8000 kuna, dok uz dodatnu opremu poput miša, tipkovnice i ekrana koja je specijalizirana za igranje igrica, ovakvi kompjuteri koštaju i do 15 000 kuna. Kompjuteri koje mislite koristiti samo za procesuiranje jednostavnih programa poput Windows Office i za pregledavanje interneta, su mnogo jeftiniji i njih možete kupiti i za cijenu od 3000 do 4000 kuna.

Koliko košta kompjuter i kako ga pravilno odabrati

Za početak, kao i kada kupujete bilo koju stvar, koliko košta kompjuter nije dovoljan podatak kako bi procijenili njegovu vrijednost. Kao što smo naveli, prva stvar koju morate znati je za što ćete ga koristiti. U pravilu ako kupite najskuplji kompjuter nećete pogriješiti, međutim postavlja se pitanje da li vam je taj kompjuter sa najboljim performansama potreban. Također, najbolja opcija je kupovati segmente računala odvojeno pa sami ili uz pomoć servisera računala sastaviti svoje računalo.

Kupnja gotove konfiguracije kompjutera je uvijek najskuplja opcija. Koliko košta kompjuter danas je veoma delikatno pitanje na koje je teško odgovoriti i iz razloga jer računalna oprema konstantno poskupljuje i to po relativno velikim postocima. Računalo je danas neophodno, pa kada kupujete kompjuter za osnovne potrebe pregledavanja internet stranica i sličnih jednostavnih operacija, kupujte najjeftinija računala sa jeftinom dodatnom opremom. Takva računala su jednako kvalitetna u smislu trajnosti, te će vam biti sasvim dovoljna kako bi obavljali osnovne operacije i koristili osnovne programe na operacijskom sustavu.


Tagovi: