Kako naviknuti dijete na spavanje – Uvođenje rutine kod djeteta

Kako naviknuti dijete na spavanje - Uvođenje rutine kod djeteta

Kako naviknuti svoje dijete na spavanje?

Kako biste naviknuli svoje dijete na raniji odlazak na spavanje, uspostavite redoviti raspored spavanja i buđenja za vaše dijete svakodnevno. Ovo Vam može pomoći u regulaciji njihovog unutarnjeg sata i uspostavi stabilnog ritma spavanja. Također, možete razmotriti fleksibilnost vikendom s malim izmjenama u rasporedu spavanja, ali važno je da se većinu vremena držite istog ritma. Pokušajte osigurati da vaše dijete ne konzumira obroke kasno navečer, te potičite doručak kao prvi obrok u danu. Prije odlaska na počinak, osigurajte dovoljno vremena, na primjer oko 40 minuta, za opuštanje. Potičite ih na tihe aktivnosti poput čitanja, crtanja ili slagalica kako bi se umirili i pripremili za spavanje. Bitno je u spavaćoj sobi isključiti sve elektronične uređaje najkasnije sat vremena prije odlaska na počinak, a iskljulite tablete, mobitele, televizor i zaslon laptopa ili računala. Tijekom puberteta, hormonske promjene mogu utjecati na unutarnji ritam Vašeg djeteta, što može rezultirati kasnijim odlaskom na počinak i ustajanjem ujutro.

Kako promijeniti djetetovu rutinu odlaska na spavanje na raniji termin?

Redovita rutina odlaska na spavanje ključna je za uspostavu zdravih navika spavanja kod djece. Zapamtite kada vaše dijete obično ide spavati trenutno. Počnite postupno pomicati vrijeme odlaska na spavanje unatrag za 15 minuta otprilike svaka dva dana. Na primjer, ako vaše dijete trenutno ide spavati u 21 sati, započnite s postavljanjem vremena spavanja na 20 i 45 sljedećih nekoliko dana. Uvedite rutinu prije spavanja koja će signalizirati vašem djetetu da se priprema za počinak, a to može uključivati ​​aktivnosti poput čitanja priče, tuširanja ili četkanja zubi. Osigurajte da je spavaća soba tiha, tamna i udobna, a to može uključivati ​​upotrebu noćne svjetiljke ako dijete osjeća strah od mraka Neka dijete ustaje u isto vrijeme svako jutro, uključujući i vikende. Budite svjesni koliko dugo vaše dijete treba da zaspi nakon što se smjesti u krevet. Ako Vam dijete ostaje budno dulje od 20 do 30 minuta, onda trebate pomaknuti vrijeme odlaska na počinak ranije.

Kako naviknuti dijete na raniji odlazak na spavanje?

Kako biste uspješno navikli svoje dijete na ranije spavanje, bitno je pridržavati se nekih stvari. Započnite dan s hranjivim doručkom koji će pružiti energiju i potaknuti pravilan ritam tijela. Uključite cjelovite žitarice, voće, proteine ​​i zdrave masnoće kako biste osigurali dugotrajnu energiju. Potaknite dijete da provede vrijeme na svježem zraku i izloži se prirodnom svjetlu, posebno ujutro. Prirodna svjetlost pomaže u regulaciji unutarnjeg sata i potiče budnost tijekom dana. Potaknite dijete na tjelesnu aktivnost i vježbanje tijekom dana kako bi potrošili višak energije i pripremili se na spavanje. Šetnja, vožnja bicikla ili jednostavne igre na otvorenom mogu pomoći u smanjenju napetosti i pripremi tijela za san. Nemojte svojem djetetu davati kofein, poput kave, čaja, gaziranih pića i čokolade za vrijeme kasmog popodneva i večeri. Kofein može ometati proces usnivanja i utjecati na kvalitetu sna. Također, pobrinite se da djetetu dajete dobar večernji obrok u pravo vrijeme kako ne bi osjećao veliku glad ili bio presit. Birajte lagane i probavljive obroke koji neće opteretiti želudac.


Tagovi: