Kako nastaje zvuk

Znanost

Kako nastaje zvuk

Bez zvukova svijet bi bio gluh i nijem, ali znate li kako nastaje zvuk

Moglo bi se reći da je tišina odsustvo zvukova i svijet tišine može biti zastrašujući, a svijet apsolutne tišine bi bio jeziv. Bez zvukova svijet bi bio gluh i nijem, ali znate li kako nastaje zvuk, pa fizika nas uči da sudar dvaju predmeta stvara energetski val koji se širi na sve strane, a kada uđe u ljudsko uho, preko bubnjića stiže u mozak koji taj val pretvara u zvuk. Fizika potvrđuje i da svaki predmet koji negdje treperi proizvodi zvuk, a prenose ga zrak, voda, drvo, kamen, metal kao posrednici.

Jedino u vakuumu nema zvuka. Zvukovi mogu biti ugodni, neugodni ili čak zastrašujući. Ugodan i milozvučan majčin glas dok pjeva uspavanku svom djetetu, divan glas muzike i glazbenika, neugodan glas silnika dok verbalno demonstriraju silu, zastrašujući zvukovi oluje ili nekih drugih opasnosti, sve su to ljudski orijentiri. Zato je važno znati i razumjeti kako nastaje zvuk koji nam pomaže da prepoznamo prijateljski glas ili ozbiljnu opasnost.

Kako nastaje zvuk koji omogućava komunikaciju na blizu i na daljinu

Još pradavni lovci spiljskih ljudi su uhom prislonjenim na zemlju osluškivali iz kojeg smjera dolazi krdo mamuta koje je plemenu osiguravalo hranu i život. Danas zvuk prenose uređaji i instrumenti na ogromne daljine, ali samo zato što se mikrofoni svih medija ponašaju kao i ljudsko uho kada uhvati neki zvuk. Kako nastaje zvuk koji omogućava komunikaciju na blizu i na daljinu, kod govora vibriraju glasnice osobe koja govori i do nas stiže glas. Zvučni valovi mogu biti različite duljine i brzine, što se dobro osjeti kod dovikivanja na daljinu.

Jasno, prijenos zvuka na daljinu omogućavaju moderne tehnologije, ali brzina zvuka ovisi i o mediju koji ga prenosi, u zraku i vodi valovi zvuka sporije putuju jer su rjeđi, kroz čvrste predmete brže jer su gušći pa je treperenje čestica i molekula jače. Kako nastaje zvuk je jako važno razumjeti, jer jačina zvuka može priječi granicu izdržljivosti (eksplozije) i granicu boli, a previše buke se naziva zvučno zagađenje koje je ozbiljan problem urbanih mjesta.

Kako nastaje zvuk, sve njegove korisne primjene i zvukoterapija

Naš svijet bi zvučao prilično kaotično kada bi istovremeno mogli čuti sve zvukove na zemlji. Okruženi smo zvukovima, sami ih proizvodimo svojim govorom i raznim drugim ljudskim djelovanjima. Zvuk crkvenog zvona, zvuk čekića u rukama majstora, zvuk klavira, zvuk predmeta koji padaju, primjene zvuka definiraju glazbu u interpretaciji. Kako nastaje zvuk, sve njegove korisne primjene i zvukoterapija, uz sve poznate i manje poznate primjene terapijski postupci su na zapad došli s istoka, ili su zapadne crkvene skladbe imale istu ulogu.

Zvukoterapija je došla iz budističkog svijeta, meditativni i umirujući zvukovi usklađuju osobu samu sa sobom i sa univerzumom. Danas se muzikoterapija koristi na zapadu u nekim bolnicama, naročito na psihijatrijskim odjelima i daje odlične rezultate. Blagotvorno djeluje na sve osobe koje se liječe od posttraumatskog sindroma. Za čovjeka jako važno znati kako nastaje zvuk i kako njime upravljati u odnosu na medij kroz koji prolazi, iz toga učimo kako pojačati neki zvuk i kako stišati štetne decibele.

Tagovi: