Kako nastaje tumor

Znanost

Kako nastaje tumor

Kako nastaje tumor, benigni ili dobroćudni i maligni ili zloćudni

Kada god se spomene riječ tumor, odmah se misli na najgore, odmah se misli da je to rak (cancer) i odmah se ljudi uspaniče, a niti je to samo jedna bolest, niti su svi tumori isti, zato jedino onkolog može postaviti točnu dijagnozu i voditi adekvatno liječenje u svakom konkretnom slučaju. Informiranost o tumorima je također prevažna za rano dijagnosticiranje i postupak liječenja i izlječenja.

Kako nastaje tumor, benigni ili dobroćudni i maligni ili zloćudni, benigni tumori ne zahtijevaju liječenje osim ako vam ne stvaraju neku estetsku neugodu, a mogu li se benigni tumori pretvoriti u zloćudne, o tome morate razgovarati sa svojim onkologom. Skoro svaki čovjek ima poneki benigni tumor. Kako nastaje tumor, tako da se neke oštećene stanice otmu kontroli i počnu se nekontrolirano množiti što rezultira rastom i širenjem tumora. Najčešće tumor nije samo jedna bolest, nego to bude skupina bolesti koje mogu zahvatiti bilo koju stanicu u tijelu.

Kako nastaje tumor, čvrsti tumori tkiva i kostiju i tekući, krvi i limfe

Tumor se bože pojaviti bilo gdje u ljudskom tijelu, rasti, širiti se, mogu se otkidati komadići tumora i putovati kroz tijelo, tamo gdje se zaustave i dalje se razmnožavaju i rastu, tako nastaju metastaze koje nisu novi tumori, nego onaj isti čudovišni tumor koji se raširio svuda po tijelu. Kako nastaje tumor, čvrsti tumori tkiva i kostiju i tekući, krvi i limfe, a onkolog vam je najbolji prijatelj kojeg trebate ako vas išta od ovoga zadesi.

Tumorski markeri koji se uzimaju iz krvi, urina ili biopsijom iz tkiva pomažu u dijagnostici, ali nisu najpouzdaniji dijagnostički, a i koristi se više markera u pretragama, pa i o tome možete zatražiti dodatne informacije. Kako nastaje tumor, većina stručnjaka se danas slažu o gensko molekularnom uzroku raka, a kod nekih karcinoma se preventivno kontroliraju djeca oboljelih roditelja zbog te moguće nasljedne opasnosti da i oni obole, a neke vrste raka kao rak dojke pogađaju cijelu žensku liniju u nekoj obitelji.

Kako nastaje tumor, infekcije, hormone, kemoterpija, pametni lijekovi

U istraživanja uzroka raka i traženju najoptimalnijeg liječenja se ulažu ogromna novčana sredstva, ali ta istraživanja traju dugo. Naveliko se raspravlja i da li bakterije, paraziti, virusi i ostale infekcije mogu prouzročiti rak, a zaključak je da neke virusne infekcije doista mogu biti među uzrocima, kao i naglo bujanje nekih hormona. Čak se neki tumori i nazivaju hormonalni tumori.

Kako nastaje tumor, infekcije, hormone, kemoterapija, pametni lijekovi, bez obzira koji su uzroci, kemoterapija je najčešći oblik terapije za sve vrste raka i kod nas i u svijet. Naravno, kemoterapija nažalost pogađa i zdrave i bolesne stanice i taj neselektivni učinak joj je najveći minus. Kako nastaje tumor, danas već postoje i koriste se pametni lijekovi koji ciljano napadaju bolesne i oštećene stanice, zato se i zovu pametni lijekovi, jer precizno pogađaju tumorske stanice i uništavaju ih i što je najvažnije ne izazivaju nuspojave koje kemoterapija skoro uvijek i kod svih pacijenata izaziva.

Tagovi: