Kako nastaje i kad počinjemo osjećati glad

Kako nastaje i kad počinjemo osjećati glad

Što je glad?

Glad je biološki i fiziološki osjećaj koji se javlja kada tijelo osjeća potrebu za hranom kako bi održalo svoje normalno funkcioniranje, a to je osnovni biološki signal koji ukazuje da tijelu nedostaju nutrijenti potrebni za održavanje života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. On nastaje kada razina glukoze u krvi padne ispod određene razine, što aktivira hormone poput grelina koji signaliziraju mozgu da je vrijeme za hranu. On može biti posljedica različitih čimbenika, uključujući nedostatak dostupne hrane, nepravilne prehrane, povećane tjelesne aktivnosti ili metaboličkih poremećaja. Osjećaj gladi može varirati od blagog neugodnog osjećaja do intenzivne nelagode koja može ometati svakodnevne aktivnosti. Dugotrajna glad može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, kao što su gubitak težine, oslabljen imunološki sustav, umor, smanjenje mentalne oštrine i povećan rizik od razvoja raznih bolesti. Stoga je važno redovito unositi dovoljno hrane koja osigurava potrebne hranjive tvari kako bi se održalo zdravlje i dobrobit tijela, te osigurala potrebna energija.

Kako nastaje glad?

Glad nastaje kao složen biološki proces koji uključuje različite signale i mehanizme u tijelu. Kada jedemo, hrana ulazi u želudac gdje se počinje probavljati. Kako se hrana probavlja, razina hrane u želucu postupno opada. Kako razina hrane u želucu opada, to potiče oslobađanje hormona grelina iz želuca. Grelina se često naziva "hormonom gladi" jer signalizira mozgu da je tijelo gladno. Kada je razina glukoze odnosno šećera u krvi niska, to može potaknuti osjećaj gladi, a to se često događa između obroka ili ako tijelo potroši više energije nego što unosi energije kroz hranu. Mozak ima posebne centre koji reguliraju apetit i osjećaj gladi. Grelina i drugi signali iz tijela putuju do ovih centara u mozgu i aktiviraju ih, s čime uzrokuju osjećaj gladi. Također, glad može nastati zbog emocionalnih čimbenika ili zbog vanjskih čimbenika kao što su miris hrane, navika konzumiranja hrane u određeno doba dana ili u određenim situacijama.

Kada nastaje glad?

Glad se može javiti iz nekoliko razloga i u različitim situacijama. Fiziološka glad je najčešći tip gladi koji nastaje kada razina glukoze u krvi padne ispod određene razine, a to se obično događa nakon što prođe određeni period od posljednjeg obroka, jer tijelo troši energiju koja se dobiva iz hrane. Kod fiziološke gladi osjećate kao prazninu u želucu ili osjećaj slabosti. Ponekad ljudi budu gladni zbog emocionalne potrebe, poput stresa, dosade, tuge ili usamljenosti. Ova vrsta gladi može biti posljedica emocionalnog prejedanja, kada se hrana koristi kao sredstvo za utjehu ili distrakciju od emocionalnih problema. Navike konzumiranja hrane u određeno doba dana ili u određenim situacijama mogu potaknuti osjećaj gladi, iako tijelo možda stvarno ne treba hranu u tom trenutku. Primjerice, neki ljudi su gladni kad dođe vrijeme za ručak ili večeru, iako su nedavno jeli. Mirisi hrane, slike hrane ili druge vanjske stimulacije mogu potaknuti osjećaj gladi, čak i ako tijelo stvarno ne treba hranu.


Tagovi: