Kako nastaje duga

Znanost

Kako nastaje duga

Kako nastaje duga koja nije optička varka, ali jest optička pojava

Narodna izreka kaže da “poslije kiše uvijek dolazi sunce”, ali se jednako tako može reći da se poslije kiše često pojavljuje duga. Duga je sa svojim sjajnim spektrom boja simbol promjene općenito, a i bukvalno je znak da je kiša stala ili jenjava, oblaci su se razderali, a kroz kišne kapi se, u sjajnom luku prelama sunčeva svjetlost u svim bojama spektra od crvene na vanjskom luku do plave ili ljubičaste na unutrašnjem luku.

Pripovijetka Dinka Šimunovića “Duga” jest priča o nesretnoj djevojčici i njezinoj žudnji za promjenom. Kako nastaje duga koja nije optička varka, ali jest optička pojava koja izaziva pravo ushićenje kada se pojavi. U djetinjstvu su svi čuli za vjerovanje da prolaskom ispod duge dječak može postati djevojčica i obratno. Kako nastaje duga koja je starim Rimljanima bila znak boga Sunca, indijanska plemena su vjerovala da je ona most između života i smrti, a u irskim legendama vilenjaci ostavljaju ćupove za novac na početak duge, da osiguraju obilje.

Kako nastaje duga najljepša meteorološka promjena, Descartes i fizički zakoni

Koliko god čarobno i bajkovito, pa čak i nezemaljski duga izgledala ipak se stvara i nastaje po strogim zakonima fizike i sve je objašnjivo. Proučavanje duge je započeo Rene Descartes u 16 stoljeću, njome se bavio i Isaac Newton, no znanstvene spoznaje o dugi su zaokružili engleski austrijski meteorolog Josef Maria Pertner i astronom George Biddell Airy.

Kako nastaje duga najljepša meteorološka promjena, Descartes i fizički zakoni, sve to nam objašnjava nastanak tog prirodnog fenomena, bez da išta oduzme čaroliji i ljepoti same duge na nebu. Sedam je duginih boja, barem toliko ljudsko oko percipira, crvena na vanjskom luku, narančasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta na unutarnjem luku. Kako nastaje duga, jednostavnim raspršivanjem sunčeve svjetlosti i lomom sunčevih zraka kroz prizmu kapljica vode. Iako je duga čarolija sunčeve svjetlosti u igri s kišnim kapima i ponekad se pojavljuje kao dvostruka ili čak trostruka duga, može se ponekada vidjeti i noćna duga, kao Mjesečeva duga.

Kako nastaje duga, o čemu priča jutarnja duga, a o čemu večernja duga

Ta divna vrpca duginih boja se nikada ne pojavljuje kada je sunce visoko na nebu, obično se pojavljuje u jutarnjim ili popodnevnim satima i to za vrijeme dok istovremeno pada kiša i sija sunce. Ako kiša pada ispred vas, a sunce vam sija iza leđa, dok ste u sredini, između kiše i sunca, vjerojatno ćete vidjeti dugu.

Kako nastaje duga, o čemu priča jutarnja duga, a o čemu večernja duga, kiša na istoku i sunce na zapadu stvaraju jutarnju dugu, a kiša na zapadu sa suncem na istoku stvaraju večernju dugu. Većina simbolike duge je pozitivna ili govori o promjeni na bolje, ali ima u mitovima i legendama i jedno mračno vjerovanje da pojava duge najavljuje nečiju smrt, jer se vjerovalo da se duše mrtvih po dugi penju na nebo. Duga kao most za onostrani svijet je također simbol promjene, ali one konačne. Kako nastaje duga, biblijsko vjerovanje kaže da je duga poslije općeg potopa bila znak božje milosti.

Tagovi: