Kako napraviti šlag za ukrašavanje torti

Zanimljivosti

Kako napraviti šlag za ukrašavanje torti

Što je zapravo šlag za ukrašavanje torti?

Šlag je gotovo neizostavni dio svake domaće slastice, osobito torti. Šlag tortu čini kremastijom, sočnijom i privlačnijom na sami pogled. Međutim, treba paziti na njegovu čvrstoću i omjer kako ne bi dobili preslatku ili premasnu tortu. Šlag za ukrašavanje torti može se napraviti sasvim jednostavno, i to od sastojaka koje često imate u svojoj kuhinji. Na prvu se možda čini kako je komplicirano dobiti šlag za ukrašavanje torti, jer on mora biti dovoljno kremast i tvrd, no ne smije biti previše tučen kako bi se lakše s njime ukrašavalo.

Kako se krase torte uz pomoć ovog šlaga? Najčešće se pripremljeni šlag stavlja u posebne vrećice za ukrašavanje koje mogu formirati razne oblike šlaga na torti. On se često stavlja na kraju kao jestivi ukras, i to prije posluživanja same torte. Dobro napravljen šlag neće kliziti s torte, već će se lijepo zalijepiti. Ukoliko se torta kasnije spremi u hladnjak sa šlagom, on se može još malo stvrdnuti. Šlag također možete zasebno spremiti ako vam ostane, no on se mora brzo potrošiti.

Kako se dobiva šlag za ukrašavanje torti?

Kako bi dobili šlag za ukrašavanje torti, slijedite navedeni recept. Sastojci – 200 ml hladne pavlake/vodene kreme, 2 pune žlice šećera u prahu, 1 vanilin šećer ili ekstrakt od vanilije. Postupak izrade – U posudu za mućenje stavit ćete unaprijed dobro ohlađenu slatku prevlaku, šećer u prahu te vanilin šećer ili ekstrakt. Miješajte mksero na srednjoj brzini sve dok se šlag ne zgusne i dok ne dobijete čvrstu teksturu. Svoju gustoću šlaga možete provjeriti tako da posudu u kojoj ste miješali okrenete naopako – vaš šlag ne bi smio sklizati ili se razlijevati.

Gotov šlag za ukrašavanje torti stavite u posebnu vrećicu za ukrašavanje i ukrasite tortu. Savjeti kod izrade – Budite oprezni s pavlakom. Ona mora biti hladna kako bi se bolje zgusnula i kako bi se dobio bolji šlag. Ako vam šlag i dalje ne ispada čvrsto, tada dodajte malo kremfixa ili želatine u prahu. Za velike torte potrebno je poduplati omjere u ovome receptu. Poželjno je da uvijek probate malo šlaga prije nego odmah krenete s ukrašavanjem.

Koliko dugo može stajati šlag za ukrašavanje torti?

Nije ništa neuobičajeno da vam ostane višak šlaga. Ako vam ostane šlag, možete ga spremiti u hladnjak, u hermetički zatvorenoj posudi. Trebali bi ga iskoristiti najkasnije u roku od tri dana. Koliko dugo traje priprema šlaga za ukrašavanje torti? Šlag za ukrašavanje torti se napravi u svega 10-ak minuta. Postoji li neki trik koji uvijek garantira čvrsti šlag za ukrašavanje torti? Da, trik je u tome da pavlaka bude što hladnija prije procesa miješanja.

Također, možete probati i trik gdje posudu u kojoj ćete raditi šlag stavite u hladnjak nekoliko minuta prije pripreme. Svaki slastičar zasigurno ima neki dodatni trik, no ovi su sasvim dobri ako želite dobiti dobar šlag u svojoj kuhinji. Da li je bolji kupovni ili domaći šlag? Kupovni šlag će se manje miksati, no često mu nedostaje teksture i okusa. Domaći šlag traži malo veće vrijeme pripreme, no zato je on kremastiji i ima pun okus koji će se dobro uklopiti na bilo kojoj torti.

Tagovi: