Kako napraviti povrće u umaku bešamel

Kako napraviti povrće u umaku bešamel

Što je povrće u umaku bešamel?

Bešamel je temeljna francuska umak koji se koristi kao osnova ili dodatak mnogim jelima kao što su lazanje, pite, umaci, juhe, pa čak i neka jela od povrća. Glavni sastojci bešamela su maslac, brašno i mlijeko. Postupak pripreme bešamela započinje rastapanjem maslaca na umjerenoj vatri. Nakon što se maslac otopi, u njega se dodaje brašno i miješa se dok se ne formira glatka smjesa. Smjesa se kuha samo nekoliko minuta kako bi se iz njega uklonila sirova okus brašna, ali pripazite da ne pregori. Nakon toga, postepeno se dodaje mlijeko u roux, neprekidno miješajući kako bi se izbjegle grudice. Umak se kuha na laganoj vatri dok ne postane glatka i gusta smjesa. Za dodatnu aromu, u bešamel se može dodati i nekoliko začina poput soli, papra i muškatnog oraščića. Također, može se dodati povrće u umaku bešamel kako biste dobili bogatiji okus. U nastavku otkrivamo kako napraviti povrće u umaku bešamel, te koji će sastojci biti potrebni.

Povrće u umaku bešamel – sastojci

Kako biste napravili povrće u umaku bešamel, od sastojaka će Vam prvo trebati maslac koji se koristi za pripremu osnovne smjese za bešamel umak. Potom treba brašno koje se miješa se s maslacem kako bi se napravila smjesa koji će zgušnjavati bešamel. Zatim je potrebno mlijeko koje se koristi za razrjeđivanje smjese i stvaranje glatke kremaste teksture bešamela. Mlijeko također dodaje kremastu i bogatu bazu umaku. Potom su potrebni osnovni začini kao što su sol, papar i muškatni oraščić kako bi se poboljšao okus umaka i dodala aroma. Kada je u pitanju povrće u umaku bešamel, možete odabrati različito povrće poput tikvica, patlidžana, paprike, rajčice ili šparoga. No, najviše ljudi vole u bešamelu dodati cvjetaču, brokulu, prokulice i mrkvu. Prije pečenja i prelijevanja s bešamel umakom, potrebno je prokuhati povrće u posoljenoj vodi. Za pečenje povrća će Vam trebati suncokretovo ulje. Ujedno, možete dodati razne začine poput češnjaka, bosiljka, origana ili drugih začina po Vašem ukusu kako biste obogatili okus pečenog povrća. Također, možete dodati parmezan koji posipate preko umaka i povrća prije nego što ga ubacite u pećnicu.

Povrće u umaku bešamel – recept

Za povrće u umaku bešamel, od sastojaka će Vam trebati 4 žlice maslaca, 4 žlice brašna, 4 šalice mlijeka, sol, papar, muškatni oraščić, miks povrća poput cvjetače, brokule i mrkve, te parmezan ili drugi sir za posipanje. Rastopite maslac u posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i miješajte neprekidno dok ne dobijete glatku smjesu. Kuhajte smjesu oko 2 minute kako biste uklonili sirovi okus brašna. Postupno dodajte mlijeko, neprekidno miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte umak dok ne postane gust i kremast, oko 5 do 7 minuta. Začinite povrće u umaku bešamel solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Povrće na kratko blanširajte. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudu za pečenje složite prvo sloj povrća, a zatim prelijte bešamel umakom. Po želji posipajte sa svježim bosiljkom ili origanom te parmezanom ili drugim sirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 do 50 minuta dok se sir ne zapeče.


Tagovi: