Kako napraviti origami – Vještina ukrasnog savijanja papira

Kako napraviti origami - Vještina ukrasnog savijanja papira

Origami i njegova povijest

Origami je tradicionalna japanska vještina savijanja papira s krajnjim ciljem kreiranja figurica. Naziv dolazi od dviju japanskih riječi, oru što znači savijanje i kami što znači papir, te u doslovnom prijevodu znači savijanje papira. Tradicionalno se najčešće koristi papir u obliku kvadrata, no koriste se i pravokutnik, trokut i drugi oblici papira za izradu origamija. Podjela origamija je na tradicionalni u kojem se kreiraju određene figure, te modularni kod kojeg se više dijelova povezuje u jednu cjelinu.

Nastanak ove vještine se smatra japanskom, no vrlo je vjerojatno nastao u Kini gdje je i izumljen papir 2. stoljeću prije naše ere. Međutim u Japanu je ova vještina postala vrlo popularna i održala se živom do današnjih vremena.

Tokom povijesti origami je u Japanu postao dio japanske kulture te su Samuraji razmjenjivali darove koji su bili ukrašeni origamijima. Za vrijeme šintoističkih obreda vjenčanja korišteni su leptiri koji su bili izrađeni kao modeli origamija kao simbol mladenke i mladoženje.

Kako napraviti jednostavan origami

Origami je vrlo raširen naročito među djecom jer je to igra s kojom se djeca mogu zabavljati satima, te služi za motoričke vježbe djece koje uče kako se služiti prstićima. Odgajateljice u vrtićima rado primjenjuju ovakav način igre jer je ta igra vrlo korisna naročito kada se izrađuju neki likovi uz koje se uvijek može ispričati neka poučna priča.

Kada smo bili djeca svi smo naučili izrađivati avione od papira i jako smo se trudili da ti avioni lete i natjecali se čiji će avion dalje letjeti. Osim aviona naučili su nas kako napraviti brodić od papira koji smo kasnije puštali u rijeku, potočić ili more i jezero te se veselili kako vodena struja nosi naš brodić koji je plovio.

U djetinjstvu su nas naučili i kako se rade origami životinje i to barem dvije vrste. Znali smo složiti psa kojem smo nacrtali oči, jezik i nosić te se rukicama igrali tako da pas otvara usta. Žabica koju smo složili od papira postala je i igra za sebe jer se iz žabice razvilo par igara ako su se unutar žabice označili određeni simboli koji su predstavljali ogovore na pitanja. A poznata nam je svima i kruna od papira u dječjim igrama kraljice i kralja, princeze i princa.

Origami umjetnost od papira

Tradicionalni origami, ali i modularni origami je tokom stoljeća doživio pravi procvat upravo u Japanu. Danas ova vještina predstavlja umjetnost, te su se razvili i različiti smjerovi za savijanje papira ovisno o tome kakav oblik papira se koristi, te kakva se figurica izrađuje i od koliko dijelova. Moguće je izrađivati modele origamija i od raznobojnog papira, naročito ako se koristi modularni pristup.

Tehnika za savijanje papira se toliko razvila da je za izradu nekih modela potrebno 100, a kod nekih i 200 koraka kako bi se napravio određeni model. Za početak dok vježbate možete se koristiti običnim papirom, no kad jednom postignete određeni nivo vještine možete se prebaciti na originalni papir koji profesionalci koriste za izradu origamija. Ovaj papir je izuzetno tanak i svaki korak koji se napravi u presavijanju treba biti precizan jer će krivo presavijanje imati utjecaj na finalni izgled.

Pronađite tečaj ili koristite upute koje ćete pronaći na internetu, a zanimljivo je započeti sa modelima leptira koji su simbol mladenaca. Izrada žaba od papira će vas razveseliti kada saznate da žabe simboliziraju plodnost i ljubav, a ždralovi simboliziraju dug život i puno sreće.


Tagovi: