Kako napraviti nadjev za puricu

Kako napraviti nadjev za puricu

Moglo bi se reći da svaki kuhar i svaka domaćica ima svoj nadjev za puricu

Nadijevanje peradi, gusaka, pataka, purica, čak i kokica i kopuna i divljih ptica poput jarebica se odavno sa pogataških stolova spustilo među običan puk, možda i zato jer su pučanke nadijevale perad za bogataške stolove. Moglo bi se reći da svaki kuhar i svaka domaćica ima svoj nadjev za puricu, jer na internetu vlada prava poplava recepata za različite nadjeve. Sve ovisi o tome za koju prigodu pripremate nadjevenu puricu i koliko zahtjevne goste očekujete.

Nadjev za puricu koju iznosite za božićni blagdanski stol se obično radi na tradicionalan, klasični i provjeren način. Potrebni su vam dvije žemlje, dva jaja, 150 mililitara mlijeka, glavica sitno nasjeckanog crvenog luka, 40 grama maslaca sobne temperature (omekšan), 150 grama pureće jetre, žlica sitno sjeckanog peršina, 30 grama svinjske masti. Žemlje narezane na komadiće preliti mlijekom, dodati jaja, sjeckane jetrice, sol i druge začine, maslac i sve umijesimo u kompaktnu masu. Nadijevamo posoljenu i popaprenu puricu koju pečemo na očišćenom korjenastom povrću.

Još nekoliko recepata za nadjev za puricu

Nemoguće je u jednom malom članku nabrojati sve prijedloge za nadjeve, ali spomenimo da oni mogu biti sirovi, kuhani ili pečeni, odnosno prženi. Još nekoliko recepata za nadjev za puricu će to i pokazati. Ako čuvate prepečene kockice kruha za juhe i salate, upotrijebite ih za nadjev. Prepržite kockice špeka na sitno sjeckanom crvenom luku i zalijte prepržene kockice kruha, dodajte začine po želji i sve zalijte toplim mesnim temeljcem, umiješajte u kompaktan nadjev.

U nadjev za puricu možete na luku ispržiti i fine kobasice narezane na kockice ili punjenje iz svježih kobasica, i opet sve zaliti mesnim temeljcem. Ako je nadjev premekan dodajte krušnih mrvica da popiju višak temeljca. Krušne mrvice mogu zamijeniti i žemlje i kruh u nadjevu, samo ih trebate više. U nadjev možete nasjeckati i poriluk, celer, neki dodaju i vilicom izboden limun ili napikan klinčićima kojima možete napikati glavicu luka, možete dodati kuhano jaje, narezane hrenovke, važno je puricu zašiti špagom da nadjev ne iscuri tijekom pečenja.

Zamrznite ranije nadjev za puricu i smanjite blagdansku gužvu

Nadjevena purica je obaveznana blagdanskim stolovima kod Amerikanaca za Dan nezavisnosti i kod Hrvata za Božić, a vjerojatno i kod nekih drugih naroda. Predblagdanska strka i zbrka već godinama sve više pojačavaju stres, tako da morate biti jako organizirani i praktični da stignete obaviti sve pripreme za blagdane, a da ne popucate po šavovima. Napravite i zamrznite ranije nadjev za puricu i smanjite blagdansku gužvu, dok se nadjev odmrzava vi možete dekorirati dom i okititi bor.

Zamrzavati možete sirovi, kuhani, pečeni ili prženi nadjev za puricu, samo mora biti prikladno ohlađen za zamrzavanje. Zamrznuti nadjevi se trebaju potrošiti u roku od tri mjeseca. To je veliko olakšanje dok žurno mijesite i pečete kolače, kupujete i pakirate poklone, planirate meni za sve blagdanske dane, možete to raditi ležerno, jer nadjev samo trebate odmrznuti na vrijeme i nafiliati puricu, zašiti je i ispeći kao lijepu, ukusnu i hrskavu pečenku, iako možet puniti i samo pureća prsa.


Tagovi: