Kako napraviti mast od gaveza

Zanimljivosti

Kako napraviti mast od gaveza

Kako napraviti mast od gaveza za njegu lica i tijela

Gavez je poznata ljekovita biljka sa ljekovitim protuupalnim i analgetskim djelovanjem. Listovi biljke sadrže vitamin C, kalij, karotin i alkaloide, dok korijen je bogat alantoinom, Lokinom, škrobi, sluzi, trijeslovinu, kolin, alkaloide, triterpene, eterično ulje, smolu tanine i brojen druge ljekovite sastojke.

Upravo zbog vitamina C, alantoina i tanina ova ljekovita biljka je idealna za njegu lica i tijela. Međutim, upravo zbog svojih sastojaka pripravke od gaveza se preporučuje koristiti samo za vanjsku upotrebu. Kako napraviti mast od gaveza za njegu lica i tijela? Recept je vrlo jednostavan; sitno narežite četiri do šest svježih opranih korijena gaveza i sa otprilike 250 g svinjske masti prepržite. Nakon prženja ostavite preko noći da odstoji, te sutradan ponovo zagrijte procijedite kroz gazu i istisnite u male čiste staklenke.

Sam postupak kako napraviti mast od gaveza je vrlo jednostavan, staklenke treba pohraniti u hladnjaku, a najdulje možete koristiti mast mjesec do mjesec i pol dana. Mast od gaveza kada koristite za njegu lica i tijela pazite da ne nanosite na otvorene rane ili oštećenju kožu, niti je smijete koristiti kod trudnoće ili dojenja. Velike su koristi od ove masti jer kožu regenerira, vraća joj prirodni sjaj, štiti od UV zračenja, djeluje antioksidativno i protuupalno, te štiti kožu od bakterija.

Kako napraviti mast od gaveza za liječenje rana na koži

Kako napraviti mast od gaveza za liječenje rana na koži moguće je koristiti sličan recept kako smo već naveli, samo umjesto svinjske masti stavite maslac. Postupak je isti, način čuvanja je istu u hladnjaku, a primjena ovisi o težini ozljede.

S obzirom da gavez ima antibakterijsko i antioksidativno djelovanje njegova primjena oko svježe rane sprečava trovanje krvi. Nakon što rana zaraste, nastavite mazati sa masti od gaveza jer svojim djelovanjem će obnavljati kožu u dubinu, ne samo površinski. Površinski je čak moguće da rana zaraste bez ožiljaka, čak i ona najdublja.

Ako se pitate kako napraviti mast od gaveza, postoji još jedan način a to je da je napravite kao pastu. Par žličica osušenog korijena gaveza prethodno smljevenog pomiješajte sa vrućom vodom dok ne dobijete tinkturu paste. Pasta će vam poslužiti kao mast, samo u njoj nema masnoća, koristi se kao oblog koji ćete staviti u neko platno pa na ranu. Ovako pripremljen gavez u oblogu od paste treba mijenjati svaka dva do najviše četiri sata.

Kako napraviti mast od gaveza za lijek protiv bolova

Kako napraviti mast od gaveza sam postupak smo objasnili, također kako pripremiti i pastu od gaveza za obloge. Međutim, mast od gaveza ukoliko niste u mogućnosti pripraviti sami kod kuće možete i nabaviti u ljekarnama ili boljim drogerijama. Nema razlike, da li ćete sami pripraviti mast od gaveza ako možete nabaviti svježe korijenje gaveza ili ćete kupiti gotovu mast.

Mast od gaveza sa svojim sastojcima jako povoljno djeluje kao lijek protiv bolova. Ukoliko imate bolove u zglobovima, simptome artritisa, razna uganuća, udarili ste se pa vas boli, nagnječili ste neko tkivo, imate bolove u leđima, istegnuli ste ligamente ili mišiće tokom vježbanja ili imate neku sportsku ozljedu gavezova mast je lijek koji vam može pomoći.

Kad ste riješili kako napraviti mast od gaveza kod kuće, imate sve sastojke, mast za tegobe oko bolova i je vrlo jednostavna za korištenje. Naravno da nećete snažno trljati na mjestu gdje vas boli, nego ćete lagano umasirati gavezovu mast. Boli li vas vrat ili donji dio leđa dovoljno je nekoliko puta dnevno nježno umasirati na bolno mjesto. I vaša bol će nakon par dana ili se smanjiti ili nestati.

Tagovi: