Kako napraviti mast od gaveza sa svinjskom masti

Kako napraviti mast od gaveza sa svinjskom masti

Mast od gaveza se kupuje kod travara ali je možete napraviti i sami

Divlja samonikla biljka račvastog korijena, ljubičastih, prema zemlji oborenih gvjetova, se u ljekovite svrhe koristila još u 140 godini prije Krista. Ljekoviti su korijen, u narodu poznat i kao crni korijen i listovi. Mast od gaveza se kupuje kod travara ali je možete napraviti i sami što monogi ljudi i čine otkad su tu ljekovitu biljku preselili u svoje vrtove da im bude na dohvat ruke kad god je zatrebaju, za čaj, tinkturu, obloge, gavezovo vino ili mast.

Mast od gaveza se oduvijek radila sa svinjskom mašću, pa je tako i danas, a sama procedura je vrlo jednostavna. Neki ljudi u njih dodaju i djevičansko maslinovo ulje i pravi pčelinji vosak, ali svinjska mast je posve dostatna. Iako je i lišće ljekovito za pripremu masti koristite samo naribani svježi korijen, koji se vadi u proljeće ili u jesen. Trebate 250 grama naribanog korijena, otprilike 4 - 6 korijena, isto toliko masti i čiste staklene teglice.

Korijen za mast od gaveza ne smije oksidirati

Da bi maksimalno iskoristili sve ljekovite supstance iz korijena gaveza držite se procedure u pripremi gavezove masti. Otopite pripremljenu mast i u vruću mast direktno ribajte korijen na rezalicu za krastavce na tanke listiće koji trebaju s ribeža padati u toplu mast. Naime, korijen za mast od gaveza ne smije oksidirati, a ako ga držite naribanog na zraku to je neizbježno. Naribane kolutiće miješajte u svinjskoj masti jedno 15 minuta na vatri, zatim poklopite i isključite vatru.

Da bi vaša mast od gaveza upila sve ljekovite supstance iz korijena, neka tako poklopljena prenoći. Drugi dan ponovo zagrijte sadržaj, tek da se mast oropi, dobro promiješajte i odmah procijedite kroz cjedilo obloženo gazom, koju ćete na kraju skupiti, stisnuti i dobro izžmikati sav sadržaj. Ostatak u gazi možete zamrznuti i koristiti za obloge od gaveza, kada vam zatrebaju. U pripremljene sterilizirane staklene teglice sipajte procijeđenu mast dok je još topla, ohladite i spremite u frižider, rok trajanja je oko godinu dana.

Domaća mast od gaveza za rane, kožne i reumatske bolesti, uganuća

Korijen gaveza ili crni korijen sadrži karotin, glikozid, tanin, eterično ulje, smole, sluz i alatoin koji obnavlja stanice i popravlja oštećenja na koži, kostima, mišićima i tetivama. Zato bi domaća mast od gaveza za rane, kožne i reumatske bolesti, uganuća i prijelome kostiju, oštećenja tetiva, modrice, otekline i posjekotine trebala biti sastavni dio svake kućne apoteke. Maslinovo ulje ljudi dodaju u gavezovu mast zbog zbog protuupalnog i analgetičkog djelovanja jer oleochantal u njemu djeluje kao ibuprofen.

Mast od gaveza se može i aromatizirati dodavanjem eteričnih ulja od lavande, ružmarina, čajavca ili nekog ulja po vlastitom izboru. Gavezova mast se koristi isključivo za vanjsku upotrebu, oralno se koriste čajevi, tinkture, vino od gaveza, ali s oralnim pripravcima od gaveza treba biti oprezan jer nova istraživanja pokazuju da mogu oštetiti jetru. U narodu se gavezovo lišće koristi ljekovite kupke, u kulinarstvu za povrtne juhe i variva, neki ga narežu sitno i umiješaju u tijesto za palačinke i tako ih peku.


Tagovi: