Kako napraviti marinirana svinjska rebra

Kako napraviti marinirana svinjska rebra

Marinirana svinjska rebra je lako ispeći, tajna je u marinadi

Svi volimo glockati kosti, a fino pečena rebarca su baš za glockanje, no, marinirana svinjska rebra je lako ispeći, tajna je u marinadi, a tu čini svatko ima neki svoj tajni trik ili posebnu kombinaciju začina. Iako se već odavno mogu kupiti gotovi proizvodi za mariniranje, većina kuhara i roštilj majstora koji drže do sebe i svog renomea vole svoja pečenja marinirati sami, bez obzira na to da li ih pripremaju za pećnicu ili za roštilj.

Mariniranje je kemijski proces u kojem izabrani sastojci za marinadu trebaju omekšati meso i dati mo dodatne arome i okuse, a i osigurati idealno pečenje, da meso bude mekano i sočno, a ne tvrdo i suho. Marinade mogu biti suhe, mokre, kisele, ljute, slatko-ljute i pikantne, a marinirana svinjska rebra se mogu marinirati na bilo koji od navedeneih načina. Kiselost daju vino, ocat, bilo koji voćni sok, pivo, limun, dodaci su sol, češnjak, mladi luk, lovorov list.

Marinirana svinjska rebra na ljuti ili pikantan način

Jasno je da ljutinu marinadi daju papar, ljute papričice, ali bi za kiselu bazu mogli dodati narančin sok sa đumbirom. To je za marinirana svinjska rebra na ljuti ili pikantan način, ali za aromatičniju marinadu možete koristiti balzamični ocat, češnjak ružmarin, origano i senf. Azijske marinade su kiselkasto-slatke, u njima ima šećera ili meda, soja sosa, ljutike i sezama. Meso bi u idelnim uvjetima trebalo "odležati" u marinadi 24 sata, ali može se peći i nakon 1- 2 sata mariniranja.

Katkada se u marinade dodaje i kisela jabuka, kukuruz, neki umjesto češnjaka dodaju češnjak u granulama, jer ga meso bolje upija, uz lovor se dodaju majčina dušica i neke druge začinske biljke, mješavine biozačina, neki dodaju kečap i estragon, kurkumu, neki umjesto kečapa dodaju rajčicu iz tube (pire od rajčice), umjesto soka od naranče dodaju žlicu marmelade od naranče, neki dodaju čak i majonezu, očito je da je dopušteno sve što vama odgovara i od čega ćete dobiti najbolja marinirana svinjska rebra.

Mjerenje sastojaka za marinirana svinjska rebra

Obzirom da se i kod hrane i kod lijekova govori da mjera čini razliku, obzirom da se baš zbog omjera sastojaka i pišu recepti, evo jedan jednostavan recept, osim rebara koja će vam izvagati vaš mesar, se ostalo se mjeri na žlicu. Ako ste kupili jedan kilogram rebara za marinirana svinjska rebra, trebat će vam četiri žlice maslinovog ulja, dvije žlice soja sosa, žličica senfa, dvije žlice meda, žlica rajčice iz tube, dvije žlice džema od naranče, češanj češnjaka, sol i papar.

Sve sastojke za marinadu dobro izmiješajte u plastičnoj posudi i tom mješavinom prelijte posložena rebra u većoj posudi koju malo protresite da umak obloži sva rebra. Poklopljeno meso marinirajte oko šest sati u frižideru. Marinirana svinjska rebra se stavljaju u pećnicu zagrijanu na 200°C, peku se od 45 - 60 minuta uz povremeno prelijevanje marinadom. Ako ih pečete na roštilju, vjerojatno će biti gotova za oko pola sata, ali ih i na roštilju polijevajte marinadom tijekom pečenja.


Tagovi: