Kako napraviti kupku za stopala

Kako napraviti kupku za stopala

Kupka za stopala opušta, njeguje i iscjeljuje

Uz refleksoterapiju kupke za stopala su ravnopravan tretman koji opušta cijelo tijelo. Budući da se u nju mogu dodavati različite ljekovite supstance, kupka za stopala opušta, njeguje i iscjeljuje i za samo 15 minuta vraća cijelo tijelu u ravnotežu, ma kako naporan, znojan, prašnjav i vruć dan bio za vama. U hladnim danima će vas zgrijati, nakon fizičkih napora i dugog stajanja na nogama ublažit će vam bol, u vrućem danu će vas osvježiti.

Kupka za stopala može pomoći kod gljivica i oštećenja noktiju, ispucalih peta i cirkulacije u nogama, samo ćete osjetiti kako je trnjenje prestalo. Refleksno će pomoći i vašim venama i popucalim kapilarima i najbolje je brzo rješenje kada nemate uvjete ni vremena nanositi kreme i gelove za tegobe koje vas muče. Samo u kupke za stopala trebate dodati prave sastojke koji pomažu baš kod vaših tegoba. U narodnoj medicini je moguće pronaći jako mnogo ljekovitih receptura i sastojaka koji odlično funkcioniraju u kupkama za stopala.

Kupka za stopala može biti i mirisna i ljekovita

Zbog znojenja i prašine mnogi ljudi se bore s neugodnim mirisima svojih stopala, jer znoj i nečistoće privlače bakterije zbog kojih se ne mogu riješiti neugodnih mirisa. No, na svu sreću, kupka za stopala može biti i mirisna i ljekovita, dovoljno je da u vruću vodu ubacite jednu žličicu suhog ružmarina i jednu do dvije žličice suhe kadulje i namačete noge u toj mješavini oko pola sata. Koristite ovu kupku jedanput dnevno sve dok se ne riješite neugodnog mirisa.

Za omekšavanje tvrde kože na tabanima i tvrdih ispucalih peta treba vam kupka za stopala sa sodom bikrbonom (možete dodati i toplo mlijeko u tu kupku), ili sa morskom soli i maslinovim uljem ((umjesto maslinovog ulja možete dodavati razna eterična ulja ili naribani korijen đumbira). Kupke sa jabučnim ili nekim drugim octom služe za dezinfekciju stopala i pomažu i protiv gljivica i protiv bakterija. Kupke s magnezijem pomažu kod bolnih nogu, bolnih mišića i potiču bolji rad krvotoka.

Neka kupka za stopala postane vaš mali wellness ritual

Da bi bilo dugotrajnijeg učinka kupke morate koristiti najmanje dva puta tjedno, kod neugodnog mirisa svaki dan, a za opuštanje po potrebi. Ugodite svojim stopalima, neka kupka za stopala postane vaš mali wellness ritual u vašem domu, kroz koji će iz vas iscuriti sav nakupljeni dnevni stres i umor. Jasno, učinak kupke ovisi o tome koje sastojke ćete staviti u nju i koliko dugo ćete namakati svoja bolna, umorna i zgrčena stopala (najmanje od 15 - 30 minuta).

Kupka za stopala za opuštanje bi trebala sadržavati gorku sol, lavandu, đumbir ili kamilicu, za ublažavanje bolnih mišića u vruću vodu dodajte magnezij, za detoksikaciju ocat, morsku sol ili sodu bikarbonu. Ako nemate sušeno ljekovito bilje u rinfuzi, možete koristiti vrećice biljnih čajeva, ako nemate ni filter vrećice čajeva možete dodavati razna eterična ulja, ali oprezno i ne previše ipak su to koncentrirane esencije bilja i neke su toliko jake da je dovoljno svega par kapi ulja dodati u kupku.


Tagovi: