Kako napraviti kiselkasto-slatko povrće

Kako napraviti kiselkasto-slatko povrće

Kiselkasto-slatko povrće za zimnicu

Kada se govori o zdravoj prehrani, nikako se ne smije zaboraviti na zimnicu koja često dobro dođe u periodu od jeseni do proljeća kada postoji manjak kvalitetnih i svježih namirnica. Kiselkasto-slatko povrće za zimnicu priprema se u većini domaćinstava i ona se često konzumira za vrijeme zime. Da li su klasično pripremljene zimnice uistinu zdrave? Kiselkasto-slatko povrće većinom se priprema uz dozu šećera, octa i soli, ponekad se dodaje i konzervans, a samo povrće se često termički obrađuje.

U konačnici, kada gledamo navedeno reklo bi se kako navedeno i nije najzdravije. Smatra se kako slane zimnice moraju sadržavati što više soli, kisele što više kiseline i slatke što više šećera. Navedeno ne mora biti tako, što znači da postoje i drugi načini za pripremu zimnica. Pripremanje zimnice kod kuće može svakako biti poseban doživljaj, od odabira namirnica, pripreme, pakiranja i kušanja. Naravno, tu je i završni rezultat u raznim staklenkama, bocama, kutijama ili vrećicama koje ćemo otvarati u raznim mjesecima.

Kiselkasto-slatko povrće recept i priprema

Kada kažemo kiselkasto-slatko povrće, to se najčešće odnosi na povrće koje ima navedene okuse. U pripremi, ono može biti svježe i hrskavo ili kuhano. kako se priprema kiselkasto-slatko povrće? Teško je navesti samo jedan recept, no postoje određena pravila kojih je potrebno držati se. Kako početi? Za početak važno je da je sve povrće zdravo. Nakon što se povrće opere i očisti mora se posušiti i pripremiti za slaganje u ambalažu. Najčešće se slaže u posebne staklenke koje imaju hermetički poklopac.

Staklenke je potrebno prethodno sterilizirati u vrućoj kupki ili pećnici. Povrće se sada dodaje u staklenke i ovisno o povrću dodaju se određeni omjeri kiseline, slanoće i slatkoće. Omjeri će se razlikovati, ovisno o tome da li pripremamo samo jednu vrstu povrća ili se radi o miješanoj staklenci. Svatko ima svoje omjere i načine na koje priprema povrće, no najbolje je da izvažete povrće i prema tome odredite potrebnu količinu daljnjih dodataka.

Kiselkasto-slatko povrće korištenje i pohrana

Zimnica se pretežito drži u špajzi ili hladnjaku, ali i podrumu. Otvoreno kiselkasto-slatko povrće može stajati u hladnjaku, no poželjno je da se što prije pojede kako ne bi krenulo propadati. Jednom otvorena staklenka neće više imati ista svojstva čuvanja, što može dovesti do propadanja povrća - počinje tamniti i mekaniti, mijenja okus. Kiselkasto-slatko povrće možemo jesti uz glavnja jela ili zasebno. Mnogi kisele upravo navedenu kombinaciju povrća kako bi dobili savršenu zimsku salatu iz staklenke koju jednostavno mogu izvaditi u zdjelice i poslužiti uz ručak ili večeru.

Koliko je zdravo jesti konzerviranu hranu? Hrana koja se konzervira doma svakako je zdravija od kupovne. Poželjno je da se prilikom pripreme zimnice koriste domaći proizvodi (poput octa). Ukoliko se povrće kiselilo sirovo, tada je potrebno naglasiti kako je ono sačuvalo sve svoje vrijednosti, što je svakako dobro za naše zdravlje. Radite li navedeno prvi puta, tada je svakako preporučljivo da istražite što zdravije opcije očuvanja i konzerviranja hrane.


Tagovi: