Kako napraviti kisele krastavce

Kako napraviti kisele krastavce

Kiseli krastavci na jednostavan način

Kiseli krastavci se za domaću zimnicu mogu pripremati po raznim receptima, a postoje i kiseljenje na vrlo jednostavan način. Za kiseljenje krastavci trebaju biti mali, najbolje je do 5 centimetra veličine kako bi stali u staklenke. Krastavci se prvo trebaju oprati i posušiti kako bi se otkonila nečistoća koja kasnije može uzrokovati kvarenje zimnice. Staklenke je potrebno temeljito oprati kao i poklopce, te nakon pranja sterilizirati desetak minuta u pećnici na temperaturi 100 do 150 stupnjeva Celzijusa.

Za jednostavan recept će vam biti potrebno 2 kilograma krastavaca, 1,5 l vode, 3 dcl alkoholnog octa, 100 g šećera, 5 žlica soli, te sušeni ili svježi kopar, te 6 staklenki s poklopcem.

Postupak za spremanje zimnice kreće s pranjem krastavaca i sterilizacijom staklenki. Nakon toga prokuhajte vodu, sol, šećer i ocat, te za to vrijeme poslažite krastavce u staklenke tako da budu gusto posloženi. Kada tekućina zavrije skinite je s vatre i ulijte u staklenke tako da krastavci budu prekriveni tekućinom. Na vrh staklenke dodajte kopar, te staklenke prekrijte celofanom i ostavite da stoje 24 sata. Nakon toga kiseli krastavci su spremni za hermetičko zatvaranje i spremanje zimnice.

Kiseli krastavci na domaći s gorušicom

Kiseli krastavci se mogu pripremati i s dodacima raznim začinima pa tako i sjemenkama goruščice. Za ovaj recept će vam trebati 12 staklenki jer je namijenjen za pripremu veće količine zimnice. Trebat će vam oko 4 kilograma krastavaca, 3,5 litre vode, 6 dcl alkoholnog octa, 10 žlica soli, 300 g šećera, 4 žlice sjemenki gorušice, te isto toliko kopra, te 2 žlice sušenog korijandera, papra po želji, te se može dodati i malo konzervansa ukoliko to želite.

Krastavci se moraju oprati, te staklenke oprati i sterilizirati, posušene krastavce posložite u staklenke okomito prema dolje. U lonac stavite vodu, alkoholni ocat, šećer, sol i ostale sastojke, te stavite na vatru da zavrije. Nakon što zavrije maknite s vatre i tekućinu ulijte u staklenke. Ako krastavci nisu naslagani gusto oni će se dići u staklenki kada ulijete tekućinu, pa možete nakon što stavite korijander staviti i plastične držače koji će spriječiti da krastavci isplivaju. Staklenke zatvarate odmah gumenim brtvama ili metalnim držačima. Kiseli krastavci se trebaju čuvati na hladnom i tamnom mjestu kako bi izdržali preko zime dok ih ne pojedete.

Kiseli krastavci s vinobranom

Kiseli krastavci se mogu za zimnicu pripremati i s vinobranom kao što su to radile naše bake najčešće. Nakon što ste krastavce oprali i posušili, staklenke oprali i sterilizirali, posložite krastavce u staklenke na gusto tako da ih zaglavite da ne bi isplivali kada u staklenke ulijete tekućinu za kiseljenje.

Za ovaj recept će vam trebati 10 kilograma krastavaca, 3 litre vode, 15 dkg šećera, 10 dkg soli, 2 žličice vinobrana, te lovor ako želite. Sama priprema tekućine je da dodate sve sastojke osim vinobrana i lovora, te stavite na vatru da tekućina zavrije. Vrelu tekućinu ostavite u loncu dok se ne ohladi i nemojte prelijevati u staklenke. Nakon što se tekućina ohladila dodajte vinobran i lovor, te promiješajte. Tek sada tekućinu prelijte u staklenke i staklenke zatvorite, a kiseli krastavci će biti spremni za upotrebu kroz tjedan dana. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu sa ostalom zimnicom koju ste sami pripremili ili kupili gotovu.


Tagovi: