Kako napraviti gnojivo od koprive

Kako napraviti gnojivo od koprive

Gnojivo od koprive je odlično za cvijeće i povrće

Koprivu smatramo korovnom biljkom jer raste posvuda kao i svi korovi, pored puteva, ograda, po voćnjacima, čak i na livadama, no, neki narodi je i uzgajaju zbog njezinih nevjerojatnih svojstava. Koristi se u prehrani (za ljude i životinje), u narodnoj medicini za liječenje, u kozmetici za njegu kose (šamponi), a gnojivo od koprive je odlično za cvijeće i povrće. Rajčice vole koprivu, od nje su biljke snažnije i otpornije i daju zdravije i obilnije plodove.

No, gnojivo od koprive nije dobro za mahunarke, niti za luk. Priprema gnojiva od koprive je jednostavna, potrebno je oko kilogram svježih ili osušenih kopriva preliti sa 10 litara vode i dobro promiješati u plastičnoj bačvici s mrežicom. Fermentacija kopriva traje od 5 - 15 dana na osunčanom mjestu, ovisno o vanjskoj temperaturi, na ljetnim temperaturama kopriva brže fermentira, pa ne zaboravite svaki dan promiješati masu. Mrežica sprečava upadanje sitnih životinjica u smjesu i zato što fermentacija napreduje neugodan miris se sve više širi.

Gnojivo od koprive za prskanje i gnojenje tla

Svenamjenska kopriva različito priprema za različite namjene, tako se gnojivo od koprive za prskanje i gnojenje tla razlikuju po vremenu fermentacije. Ako radite pripremu gnojiva za prskanje protiv štetnika i bolesti dovoljno je da natopljena kopriva fermentira na suncu 3 - 4 dana, a za dubinsko gnojenje tla je potrebna fermentacija od 2 - 3 tjedna. U oba slučaja procijedite sadržaj po završenoj fermentaciji, a znat ćete da je završila kada kopriva postane smeđa i prestane se pjeniti.

Koprive za gnojivo od koprive treba brati prije cvatnje, a procijeđeni ekstrakt se razrjeđuje s vodom u omjeru 1: 10, u oba slučaja ako ste odvojeno pripremali gnojivo za tlo i gnojivo za prskanje. Ako koristite eksrakt za tlo i za prskanje, trebate napraviti razrjeđenje u omjeru 1: 50, da ne spržite biljke. I kada gnojite tlo nemojte ići preblizu biljkama da ih ne spržite. Fermentaciju možete ubrzati dodavanjem starog kruha, peciva, keksa ili otopljenih kvasaca.

Gnojivo od koprive je insekticid, fungicid, repelent

Nakon što procijedite fermentirati ekstrakt od koprive, preostalu masu od koprive dodajte u kompostište za brže stvaranja komposta. Gnojivo od koprive je insekticid, fungicid, repelent i naravno obilna prihrana za vaše biljke u vrtu, osim mahunarki, luka i češnjaka koji ga ne vole i ne podnose. Ako ga želite koristiti kao insekticid treba vam razrjeđenje 1: 7, kojem možete dodati i tekući sapun u omjeru 1: 100. Za različite namjene možete dodavati i neke druge sastojke.

Naime za gnojivo od koprive možete dodavati i neke druge biljke, poput gaveza, maslačka, pirike, podbjela, pelina, hajdučke trave i sličnih biljaka. Ako koprivi dodate žitarice, šećeri iz njih će potaknuti alkoholnu fermentaciju, a to baš i nije dobro za biljke, pa ako ih doajte, neka to bude u malim količinama. Protiv grinja, lisnih ušiju i drugih sitnih nametnika se koristi jednodnevana otopina od koprive. Jedan kilogram koprive i jedan kilogram pelina će nakon tjedan dana fermentiranja postati snažan insekticid.


Tagovi: