Kako napraviti fitilj za svijeće

Zanimljivosti

Kako napraviti fitilj za svijeće

Kako napraviti fitilj za svijeće

Ako pokrećete vlastiti posao izrade svijeća za različite namjene, jedno od ključnih pitanja je kako napraviti fitilj za svijeće. Ovo je posebno važno za sve male proizvođače koji žele svaki dio svijeće sami napraviti, kako bi proizvod dobio certifikat i potvrdu da je kompletno ručno izrađen. Ručno izrađeni proizvodi, pa tako i svijeće sve više osvajaju tržište jer su takvi proizvodi posebni i često es radi o proizvodima koji su napravljeni od recikliranog materijala. Tako se nove svijeće mogu napraviti od ostataka voska starih svijeća. Jedan od razloga zašto sve više kupujemo svijeće ručno izrađene, je taj da takve svijeće mogu biti personalizirane, što se danas sve više cijeni.

Ako ste mali proizvođač ili jednostavno želite za svoje potrebe napraviti nekoliko svijeća, ključno će biti kako napraviti fitilj za svijeće, jer je fitilj za svijeće delikatno napraviti zbog nekoliko razloga. Glavni izazov je kako napraviti fitilj, koji će stajati uspravno dok se vosak ne stvrdne.

Kako napraviti fitilj za svijeće kod kuće

Jednom kada savladate glavne izazove kako napraviti fitilj za svijeće, moći ćete napraviti različite vrste svijeća i to različitih veličina. Postoje fitilji koje možete kupiti, međutim problem može biti taj što su takvi fitilji zadanih i standardnih duljina, što znači da ćete moći napraviti svijeće samo određenih dimenzija i oblika. Ako znate kako napraviti fitilj za svijeće, nećete imati ograničenja po pitanju izgleda i veličine svijeća. Da bi postigli željenu poziciju fitilja, drugim riječima da bi se fitilj nalazio u sredini svijeće, napravite željeni kaput za svijeću.

Na primjer, klasičnu svijeću možete napraviti u kalupu koji će izgledati kao rola wc papira. Fitilj zavežite za olovku ili sličan predmet, te ga postavite na kalup tako da se podupire u dvije točke na stijenkama kalupa. Potom fitilj centrirajte i pustite da “padne”. Nakon toga, izlijete u kalup vrući vosak i pričekajte da se stvrdne. Prije izlijevanja voska, fitilj također možete utopiti u vosak, te ga ocijediti i pustiti da se stvrdne, kako bi bio ravan i takav izgled zadržao prilikom izlijevanja voska u kalup za svijeće.

Od kojeg materijala i kako napraviti fitilj za svijeće

Nekoliko je načina kako napraviti fitilj za svijeće, a najčešće se izrađuju od konca za heklanje, užadi i sličnih materijala. Naravno, konac nije dovoljan, već se od 3 niti konca isplete fitilj. Koristi se tehnika s kojom se izrađuje pletenica. Na početku odredite dimenzije svoje svijeće, pa prema tim dimenzijama odredite koliko će biti dugačak vaš fitilj. Fitilj u pravilu mora biti nešto duži od same svijeće, barem 1 centimetar kako bi ga mogli zapaliti. Pripremite 3 niti konca iste duljine i ispletite “pletenicu”.

Debljina konca koji ćete koristiti ovisit će o debljini svijeće, jer što je veća svijeća ili što ima više voska, potrebno je napraviti deblji i moćniji fitilj. Dakle, potrebno je pogoditi balans između svijeće i fitilja, kako bi svijeća pravilno, kontrolirano i dovoljno dugo gorjela. U početku vam sigurno neće biti lako napraviti svijeću, stoga iskoristite ove savjete kako napraviti fitilj za svijeće, te ukrasite svoj dom svijećama i uljepšajte ambijent.

Tagovi: