Kako napraviti mirisne svijeće – Izrada mirisnih svijeća

Kako napraviti mirisne svijeće - Izrada mirisnih svijeća

Mirisne svijeće ukras i poklon

Mirisne svijeće su savršen poklon male vrijednosti ali velikog značaja jer poklanjate mirisno svjetlo što ima višestruko značenje. Kao ukras u vašem domu ne samo da su ugodne oku već one šire svoj opuštajući miris te vaš dom miriše i tako vas opušta.

Uz prigušeno svjetlo upaljena svijeća daje romantičan izgled prostoriji i tako stvara predivan ambijent. Kada ih izrađujete sami još su vam više draže jer su vaših ruku djelo, pa ako ih napravite više možete ih podijeliti svakom svom gostu koji dođe i sigurno ćete goste iznenaditi jer je uobičajeno da gosti donose poklone a ne da ih dobivaju, već da budu počašćeni kad dođu u posjetu.

Mirisne svijeće možete kupiti i gotove u svakom dućanu, no vjerujte izrađivanje svojih mirisnih svijeća nije komlicirano. Izrađujući svoju verziju mirisnih svijeća možete se igrati raznim mirisima i njihovim intenzitetima, ali i izrađivati ih i u različitim oblicima ovisno kakve kalupe imate. No, kada krenete sami izrađivati svijeće počet ćete i kupovati kalupe jer ćete biti puni ideja.

Kako se rade mirisne svijeće

Da bi izradili svoje mirisne svijeće potrebno je da pribavite potreban materijal. Svakako vam treba vosak koji možete kupiti ili koristiti vosak starih svijeća, no ako kupujete vodite računa da li kupujete obični bijeli vosak ili pčelinji vosak ili sojin vosak. Trebat će vam fitilj koji se stavlja u svijeću za paljenje, posuda, čaša ili kalupi u koje ćete topli vosak staviti, posuda za otapanje voska, te dodatak mirisa koji može biti eterično ulje, no i drugi prirodni materijali.

Kada radite s voskom zaštitite radnu površinu jer se vosak teško čisti, te lonac u kojem ćete topiti vosak neka bude samo za tu namjenu jer ga u kuhinji za pripremu jela više nećete moći koristiti. Vosak se najboje topi na vrućoj vodenoj pari, tako da donja posuda napunjena vodom stoji na izvoru topline a u gornjoj posudi topite vosak stalno miješajući.

Posude, čaše ili kalupe pripremite unaprijed, a ako koristite kalupe umetnite papir radi lakšeg vađenja iz kalupa. Fitilj umočite u malo otopljenog voska i zalijepite za dno posude gdje ćete staviti otopljeni vosak. Prije nego ulijete vosak dodajte eterično ulje, te druge prirodne aromatične dodatke i dobro promiješajte kako bi se miris ravnomjerno rasporedio. Mirisne svijeće će biti gotove nakon što ulijete otopljeni mirišljavi vosak u pripremljene posude, te ostavite barem osam sati da se vosak ohladi.

Mirisne svijeće i ideje za mirise

Kada ste svladali tehniku topljenja voska i izrade mirisnih svijeća, pa čak i oblikovanje u kalupima možete se nastaviti igrati različitim mirisima. Pri tome trebate imati na umu da ne kombinirate dva jaka mirisa jer biste mogli dobiti preintenzivan miris koji vam na kraju neće odgovarati.

Mirisne svijeće možete napravit s raznim cvijećem koje inače lijepo miriše i čije mirise volite. Tako na primjer miris ruže možete sačuvati u svojoj mirisnoj svijeći, te u svijeću dodati i nekoliko cijelih latica ruže za dekoraciju. Jednako tako je i sa cvjetovima lavande ako umetnete nekoliko cvjetova u staklenku vaša će mirisna svijeća izgledati prekrasno. Lavanda se odlično slaže s ružmarinom i njihovi mirisi se nadopunjuju pa nećete pogriješiti u ovoj kombinaciji.

Cimet je vrlo aromatičan i u svom mirisu i u svom okusu, a u mirisne svijeće ga možete dodati u obliku eteričnog ulja, ali i kao prah te ukrasiti svijeću i komadićima listića cimeta. Ako volite kiselkaste mirise nećete pogriješiti s koricom limuna, naranče ili grejpa, a ako ste više ljubitelj slatkastog mirisa vanilija je savršen dodatak u mirisnoj svijeći.


Tagovi: