Kako napraviti bubble tea

Kako napraviti bubble tea

Što je bubble tea

Bubble tea je nastao u Tajvanu 80 tih godina prošlog stoljeća i tada se radio od crnog čaja, šećernog sirupa ali i meda, kondenziranog mlijeka, te perlica tapioke, a posluživao se vruć. Specifičnost čaja je upravo u tim perlicama koje su proizvedene od brašna korijena manioke. Ovo je brašno vrlo slično škrobnom brašnu koje se u našim krajevima koristi za zgrušavanje juha, variva, pudinga i sličnog. Draž čaja je upravo u ovim kuglicama jer se one mogu žvakati pa se vrlo često u izradi ovih kuglica dodaju i arome.

Danas je vrlo popularan bubble tea i može ga sa pronaći svugdje u svijetu, a klasične kuglice su zamijenjene kuglicama koje se ne otapaju u čaju već će kroz slamčicu dospjeti u vaša usta gdje ih možete prožvakati ili otopiti. Okusi kuglica mogu biti vrlo različiti od jagode, manga, no uvijek možete pitati za originalnu tapioku te tako okusiti originalan čaj u izvornom obliku i uživati.

Kako napraviti bubble tea

Da bi znali kako napraviti bubble tea trebate znati sastojke koji idu u ovaj napitak. Kao bazu obično se uzima crni čaj, no jednako tako možete kao bazu uzeti i zeleni čaj i bilo koju drugu mješavinu čaja koji vama odgovara. Zasladit ćete šećerom ili medom ovisno što više volite, staviti kondenziranog mlijeka i primiti se izrade tapioka koje su ključne za bubble tea.

Perle tapioka možete i kupiti gotove, ima ih većih i manjih, ali perle tapioka možete napraviti i sami u svom domu. Za izradu domaćih tapioka vam je potrebno brašno i šalica kipuće vode. U brašno dodajete vodu dok ne dobijete gustu smjesu koju ćete oblikovati u kuglice. Kada ste ih oblikovali u kuglice slijedi kratko kuhanje kako bi bile mekane prije ubacivanja u čaj. Tajni savjet je da kuglice prije ubacivanja u čaj uronite u med kako bi bile slatke. Priprema čaja je jednostavna kao i svaki drugi čaj, pa kad pripremite čaj ubacite perle tapioka.

Popularnost bubble tea

Popularnost bubble tea je u svijetu postala vrlo velika upravo zahvaljujući perlama tapioka koje same po sebi nisu kalorične no ako ih uronite u šećerni sirup ili med postat će kalorične. Perle tapioka imaju sastav i strukturu kao gumeni bomboni, a vrlo često se perlama tapioka dodaju razne arome.

Bubble tea je toliko popularan da se i baza napitka, čaj, zamijenio i sa drugim napicima poput sokova, kave i slično. No, najvažnije od svega je da u napitku postoje perle tapioka jer to je ono što daje specifičnost ovom napitku. Moguće je pronaći alkoholne varijante ovog napitka kada se određene vrste alkohola mogu miješati sa čajem i mlijekom, poput ruma ili tekile.

Ovaj napitak se može posluživati topao, ali i hladan sa komadićima leda, tako da su mogućnosti neograničene. Mašta je jedino ograničenje ako se to uopće može nazvati ograničenjem u kombinacijama sastojaka, poput koktela, no uvijek moraju biti prisutne perle tapioka kako bi davale taj osjećaj kuglica u ustima.


Tagovi: