Kako najbrže zacijeliti ranu

Kako najbrže zacijeliti ranu

Kako najbrže zacijeliti ranu ovisi o težini ozljede

Rane su fizička oštećenja na tkivu, a ovisno o tome koji dio tkiva obuhvaćaju mogu biti okarakterizirane kao površinske rane ili duboke rane. Oštećenja kože ili sluznice vrlo su česta i najčešće se događaju zbog nekih udaraca, ogrebotina i posjekotina. Takva površinska i lakša oštećenja događaju se relativno često jer za njihovu pojavu nije potrebna neka velika sila te se često ozlijedimo radi naše nepažnje.

Mnoge takve rane lako je izliječiti kod kuće, no isto tako je poželjno znati kako najbrže zacijeliti ranu. Iako neke rane ne smetaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, mogu smetati vizualno te bi ih se ljudi htjeli riješiti u najkraćem mogućem roku. Kako najbrže zacijeliti ranu moguće je uz ispravnu njegu u udobnosti svog vlastitog doma. Ukoliko pak dođe do ozbiljnijih ili dubokih rana, najbolje je potražiti liječničku pomoć u najkraćem mogućem roku kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija koje bi vam mogle otežati život.

Kako najbrže zacijeliti ranu kod kuće

Ukoliko imate neke manje i lakše povrede koje su prvenstveno površinske, kako najbrže zacijeliti ranu je moguće iz udobnosti vlastitog doma. Za početak, važno je utvrditi ima li u rani nekih nečistoća. Ukoliko postoje nečistoće, iste je potrebno ukloniti kako bi smanjili mogućnost pojave upalnih procesa, koji osim što ne izgledaju lijepo, često su neugodnog mirisa te ono najvažnije je da usporavaju zacjeljivanje rane.

Ukoliko su prisutne nečistoće, isperite i očistite područje koje je zahvaćeno, a to se može napraviti na način da se koristi antiseptičko sredstvo, a ukoliko isto nije dostupno, isperite ranu vodom i blagim sapunom. Gaza ili flasteri mogu pomoći zatvaranju rane nakon čega nastupaju načini kako najbrže zacijeliti ranu. Antibakterijske i slične kreme te vazelin pomoći će zarastanju rane, no ukoliko ih nemate kod kuće, stvari poput aloe vere ili meda mogu pomoći pri zarastanju jer su puni antioksidacijskih svojstava te imaju antibakterijska pa čak i protuupalna svojstva.

Kako najbrže zacijeliti ranu kada je potrebno otići doktoru

Manje ozlijede i površinske rane najčešće ne traže liječničku pomoć, no postoji veliki broj rana i ozljeda koje je najbolje liječiti kod doktora. Veće rane koje su nastale kao rezultat neke operacije, prometne i drugih nesreća pa možda i nekog fizičkog nasrtaja, kao i mnoge druge, zahtijevat će liječnički nadzor kako bi bili sigurni da neće doći do nekih upala. Veće i teže rane teško je izliječiti sam jer one iziskuju posebnu njegu kao i znanje.

Kako najbrže zacijeliti ranu koja je teža je na način da poslušate upute koje ste dobili od liječnika koji je preuzeo brigu o vama, a one najčešće sadrže informacije o načinu njege i ophođenju s ranom te lijekovima koje ste dobili. Kako najbrže zacijeliti ranu biti će uz prepisane kreme ili masti te možda i nekim drugim lijekom ukoliko doktor smatra da je to potrebno, kako bi se smanjile mogućnosti komplikacija uzrokovanih nekom upalom.


Tagovi: