Kako načiniti prhko tijesto – Kako napraviti tjesto za pitu

Kako načiniti prhko tijesto - Kako napraviti tjesto za pitu

Prhko tijesto za šapice, pite, kekse i druge slastice

Podloge za mnoge vrste kolača se rade upravo od prhkog tijesta, kolač u narodu poznat kao "korice" se sastoji od dva sloja prhkog tijesta razdvojenog ili je bolje reći spojenog pekmezom, slično kao išleri. Korice su se uvijek rezale u obliku rombova da izgledaju što ljepše, jer je to bio siromaški kolač. Prhko tijesto za šapice, pite, kekse i druge slastice se danas rade uglavnom od šećera, brašna i maslaca, neki dodaju 1 jaje ili 1 žumanjak.

No, nekada je maslac bi skup i ne uvijek dostupan pa se prhko tijesto radilo od šećera, brašna i svinjske masti, u smjesu se dodavalo jedno jaje, malo kiselog vrhnja i čašica rakije da šapice ne bi bile tvrde i žilave. Uobičajeni omjeri su 100 grama šećera, 150 grama maslaca sobne temperature i 300 grama brašna, s tim da je bolo poželjno da brašno bude pola oštrog, pola glatkog tipa, ako dodajete i integralno brašno, onda po 100 grama svakoga.

Prhko tijesto je jednostavno napraviti ako radite brzo

Obzirom da od šećera, brašna i maslaca morate napraviti mrvičastu strukturu, nalik na krušne mrvice ipak vam treba i vještina i brzina. Prhko tijesto je jednostavno napraviti ako radite brzo, ako ste spori, maslac će se prebrzo topiti pod toplinom vaših prstiju, pa ćete dobiti grudice neravnomjerne veličine i tijesto će biti žilavo i teško. Zato je možda bolje raditi sa ohlađenim svim sastojcima ili u multipraktiku sa sjeckalicom, ali tada radite manje količine tijesta.

Margarin je jeftinija alternativa maslacu, ali za prhko tijesto ga nemojte koristiti. Narežite maslac na kockice i ponovo ih dobro ohladite prije miješanja svih sastojaka. Nema se tu što mijesiti ako je cilj dobiti mrvičastu strukturu, to je rad prstima, a ne mišićima i snagom. Prvo se radi sa osnovnim sastojcima, brašno, maslac i sol ili šećer ovisno o tome da li želite slanu ili slatku varijantu tijesta, a tek onda se dodaju jaje, voda ili neki drugi dodaci.

Gotovo prhko tijesto treba ohladiti prije dalje obrade

Kada ste konačno dodali sve što ste željeli u svom prhkom tijestu i dobili idealnu mrvičastu strukturu, nemojte ga dalje mijesti kao druge vrste tijesta. Dovoljno je rukama skupiti sve mrvice i formirati kuglu. Formiranu kuglu zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u frižider, jer gotovo prhko tijesto treba ohladiti prije dalje obrade, neka se hladi barem pola sata. Neki u ovo tijesto dodaju šećer u prahu, ali sa kristal šećerom postižete bolju mrvičastu strukturu.

Neki u prhko tijesto dodaju prašak za pecivo, sok i koricu limuna, cimet ili kakao, ovisno o namjeni tijesta. Ohlađeno tijesto brzo razvaljajte na malo pobrašnjenoj dasci i odmah ga stavite u kalup za pitu ili ga izrezujte kalupićima za prhke kolačiće. Ako tijesto radite na previše pobrašnjenoj dasci ili ga previše posipate brašnom dok ga valjate, postat će tvrdo, kad se ispeče, izgubit će svu prhkost. Ako radite poslogu od prhkog tijesta, obaveznoj vilicom izbušite, da tijesto pod nadjevom diše dok se peče na 180°C.


Tagovi: