Kako kvalitetno učiti

Kako kvalitetno učiti

Kako kvalitetno učiti i kako mozak radi

Mozak je organ u ljudskom tijelu koji nam omogućava načine kako kvalitetno učiti. Mozak troši deset puta više energije u osnosu na svoju masu, mozak ne miruje niti dok osoba spava, već djeluje više i brže radi tokom spavanja nego u budnom stanju. Mozak je najneistraženiji organ u ljudskom tijelu i kako mozak zapravo funkcionira još uvijek je nepoznanica znanstvenicima koji se mozgom bave. Ljudski je mozak osmislio umjetnu inteligenciju o kojoj se već neko vrijeme uvelike priča i koristi u nekim uslužnim i proizvođačkim djelatnostima, no ne zaboravimo da umjetna inteligancija ima mogućnost raditi samo ono kakve naredbe mu je u sofisticiranim programima zadao čovjek, a nema sposobost samorazvoja i stvaranja emocija kao čovjek, te donošenja zaključaka i iznalaženja rješenja koja još nisu izmišljena, što čovjek može.

No vratimo se na to kako kvalitetno učiti služeći se ljudskim moždanim vijugama i onome što nam je priroda dala. Učenjem se mijenja struktura mozga, te svaki put kada nešto novo naučimo mozak se mijenja i nadograđuje. Tokom spavanja mozak iako ubrzano radi i procesuira sve što je tokom dana doživio vizualno, zvučno, no istovremeno se mozak odmara i stvaraju se nove sinapse strukture moždanih stanica preko kojih se neuroni u mozgu povezuju, te se mijenja struktura mozga. Stoga je kvalitetan san dobar za zdravlje mozga i zdravlje tijela.

Osnove kako kvalitetno učiti

Učenje je prirodan proces koji traje od trenutka rođenja do trenutka smrti, pa se zato i kaže učimo dok smo živi. Postoje dva osnovna načina kako kvalitetno učiti samo ih treba znati pravilno upotrebljavati i iskoristiti sakupljeno znanje iz oba pristupa.

Fokusirano učenje i difuzno učenje su osnova kako kvalitetno učiti, no istovremeno možemo primjenjivati samo jedan od načina za kvalitetno učenje i pamćenje novih informacija. Da bismo svladali ove načine učenja prvenstveno si trebamo stvoriti atmosferu u kojoj nećemo imati smetnji iz vanjskog svijeta u smislu prekida, stresa, odvlačenja pažnje, dakle nekima možda muzika pomaže kod učenja ali vjerujte lakše ćete pamtiti bez muzike koja vam odvraća pažnju.

Fokusiranim učenjem se usredotočujemo i koncentriramo na materiju koju želimo naučiti, shvatiti i zapamtiti. Difuzno učenje dopušta slobodu kreativnog pamćenja i razmišljanja o materiji koju želimo naučiti, te sagledavamo materiju iz različitih perspektiva. Difuznim učenjem osmišljavamo neku novu ideju i neki novi pristup. Kvalitetnim učenjem ćemo kombinitari ova dva načina učenja i brzo savladati materiju.

Metode i tehnike kako kvalitetno učiti

Pomodoro tehnika je način kako kvalitetno učiti a vrlo je jednostavna jer je rješenje u malim koracima. Odredite si 25 minuta bez smetnje i koncentrirajte se na materiju koju trebate učiti. Nakon 25 minuta se odmaknite od učenja i napravite kratku pauzu radeći nešto drugo. Pomodoro tehnika je metoda upravljanja vremenom i metoda poboljšanja produktivnosti jer kvalitetno provedenih 25 minuta bolje je nego sat vremena beskorisnog čitanja nečeg što ne razumijete ni riječ.

Metoda ponavljanja je stara taktika, jer ono što trebamo zapamtiti sprema se u kratkotrajnu memoriju koja je ograničena, dok dugoročna memorija ima neograničen kapacitet mozga, pa ono što ponavljamo svakako ima velike šanse da će preći u dugotrajnu memoriju mozga jer neće izblijediti kratkotrajnim bljeskom kao puno situacija koje smo proživjeli i nisu nam važne pa ih nismo ni zapamtili, odnosno nismo ih prebacili u dugotrajnu memoriju.

Učenje u blokovima i učenje metodom mnemotehnike kod koje koristimo metodu skraćivanja riječi i poveživanja sa slikama radi lakšeg pamćenja također su dobre metode kako kvalitetno učiti. Da li ste čuli za MURDER metodu učenja i ČPČPP metodu učenja, niste? Istražite kako možete iskoristiti i ove dvije metode za kvalitetno učenje.


Tagovi: