Kako kuhati u ekspresnom loncu – Kako najbolje iskoristiti ekspres-lonac

Kako kuhati u ekspresnom loncu - Kako najbolje iskoristiti ekspres-lonac

Što je ekspresni lonac?

Ekspresni lonac je vrsta kuhinjskog posuđa koje se koristi za brzo kuhanje hrane pod visokim tlakom. Sastoji se od posude s čvrstim poklopcem koji se hermetički zatvara kako bi zadržao pritisak unutar posude. Glavna svrha ekspresnog lonca je ubrzati proces kuhanja hrane, često za desetljeće manje vremena nego tradicionalnim metodama kuhanja. Kada koristite ekspresni lonac, dodajete hranu i tekućinu u posudu, zatvarate poklopac, i zatim povećavate tlak u posudi zagrijavanjem tekućine unutar nje. Kada se tlak podigne, temperatura kuhanja hrane također raste, što ubrzava proces kuhanja. Kada je hrana gotova, pritisak se polako smanjuje i lonac se otvara. Osim što smanjuje vrijeme kuhanja, lonac može zadržati više hranjivih tvari u hrani jer se hrana kuha brže i pod višim tlakom, što može spriječiti gubitak hranjivih tvari tijekom procesa kuhanja. Također, ekspresni lonci često imaju i različite sigurnosne mehanizme kako bi se spriječile nezgode uzrokovane visokim tlakom i temperaturom unutar posude.

Kako funkcionira ekspresni lonac?

Ekspresni lonac funkcionira na način da koristi visoki tlak i povišenu temperaturu kako bi ubrzao proces kuhanja hrane. Prije nego što započnete proces kuhanja, dodajte hranu i odgovarajuću količinu tekućine u ekspresni lonac. Ovo je važno jer tekućina u loncu stvara paru koja podiže tlak unutar lonca i omogućuje brže kuhanje hrane. Nakon dodavanja hrane i tekućine, zatvorite poklopac ekspresnog lonca. Poklopac mora biti hermetički zatvoren kako bi zadržao pritisak unutar lonca tijekom kuhanja. Lonac se postavlja na štednjak ili drugi izvor topline. Kada tekućina unutar lonca počne kuhati, stvara se para koja povećava tlak unutar lonca. To dovodi do povišene temperature unutar lonca, što ubrzava proces kuhanja hrane. Kada se postigne odgovarajući tlak, hrana počinje kuhati pod povećanim tlakom i temperaturom. Ovo ubrzava proces kuhanja, često za više puta u usporedbi s tradicionalnim metodama kuhanja. Kada je hrana gotova, tlak se postupno smanjuje, a to se može postići prirodno, kada se lonac ohladi, ili se može ubrzati pomoću sigurnosnih ventila na ekspresnom loncu. Kada se tlak smanji na sigurnu razinu, moguće je otvoriti lonac i poslužiti gotovu hranu.

Kako koristiti ekspresni lonac?

Prije nego što započnete, pripremite sve sastojke hrane koje želite skuhati. Većina ekspresnih lonaca zahtijeva dodavanje određene količine tekućine kako bi proizveli paru potrebnu za stvaranje pritiska unutar lonca. Dodajte pripremljene sastojke hrane u lonac. Pazite da ne premašite maksimalnu razinu punjenja koju preporučuje proizvođač, kako bi se osiguralo sigurno funkcioniranje lonca tijekom kuhanja. poklopac ekspresnog lonca na njegovu poziciju i zaključajte ga prema uputama proizvođača. Poklopac treba biti sigurno i hermetički zatvoreno kako bi se stvorio pritisak unutar lonca. Postavite ekspresni lonac na štednjak. Ako ekspresni lonac ima mogućnost podešavanja tlaka i temperature, prilagodite ih prema receptu koji slijedite. Ako ne, većina ekspresnih lonaca ima standardne postavke tlaka i temperature koje su prikladne za većinu recepata. Kada postignete odgovarajući tlak u loncu, proces kuhanja će započeti. Kada je hrana gotova, isključite izvor topline i pustite da se tlak u loncu prirodno smanji. Nakon što se tlak u loncu smanji na sigurnu razinu, možete otvoriti lonac i poslužiti hranu.


Tagovi: