Kako kuhati rižu

Kako kuhati rižu

Što je riža i kako kuhati rižu?

Riža je jedna od najstarijih i najraširenijih prehrambenih namirnica na svijetu. Potječe iz Azije, gdje se uzgaja već više od 5000 godina, a danas se konzumira globalno u bezbroj oblika i recepata. Riječ je o zrnu biljke iz roda Oryza, koje se koristi kao prilog, ali i kao glavni sastojak jela kao što su rižoti, sushiji, pilafi, pudinzi i brojni drugi. Riža se dijeli na nekoliko osnovnih vrsta, uključujući dugozrnatu, kratkozrnatu, srednjezrnatu, integralnu i aromatične sorte poput basmatija i jasmina. Svaka od ovih vrsta ima svoje karakteristike, teksturu i primjenu u kuhinji. Prije nego što objasnimo kako kuhati rižu, bitno je razumjeti nutritivnu vrijednost ove žitarice. Riža je bogata ugljikohidratima i stoga predstavlja izvrstan izvor energije. Osim toga, sadrži male količine proteina, a u integralnom obliku i značajnu količinu vlakana, vitamina B kompleksa i minerala poput mangana i magnezija. Ujedno, riža je prirodno bez glutena, što je čini pogodnom za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. U nastavku članka slijede upute kako kuhati rižu.

Kako odabrati rižu i kako kuhati rižu?

Prije nego što otkrijemo način kako kuhati rižu, prvo ćemo reći malo više o tome kako odabrati najbolju rižu. Različite vrste riže odgovaraju različitim kulinarskim tehnikama i jelima. Dugozrnata riža, poput basmatija ili jasmin riže, idealna je za priloge i azijska jela jer ostaje rastresita nakon kuhanja. Kratkozrnata riža, poput arborio riže, koristi se za kremasta jela poput rižota jer tijekom kuhanja otpušta škrob. Integralna riža, koja zadržava vanjsku ovojnicu zrna, ima čvršću strukturu i duže se kuha, ali pruža više vlakana i dugotrajniji osjećaj sitosti. Kada znate koje jelo želite pripremiti, lakše je odlučiti kako odabrati odgovarajuću vrstu riže i potom razmotriti kako kuhati rižu na najbolji način za taj recept. Prilikom kupovine riže treba obratiti pažnju i na zemlju podrijetla, ekološki uzgoj te dodatne oznake na pakiranju. Riža iz različitih krajeva svijeta može imati drugačiju kvalitetu i okus. Primjerice, basmati riža iz Indije i Pakistana poznat je po svom orašastom okusu, dok je talijanski arborio idealan za rižota zbog svoje kremaste teksture.

Način kako kuhati rižu

Postoji nekoliko načina kako kuhati rižu, a odabir metode ovisi o vrsti riže i krajnjem rezultatu koji želite postići. Najjednostavnija metoda je kuhanje u vodi. Za ovu tehniku koristi se omjer vode i riže koji iznosi 2: 1 za bijelu rižu, odnosno 2,5: 1 za integralnu. Prije kuhanja, potrebno je isprati rižu kako biste uklonili višak škroba i spriječili da se riža zalijepi. Potom ubacite rižu i ulijte vodu u lonac, posolite i stavite ga kuhati. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i stavite rižu da se kuha 15 do 20 minuta za bijelu rižu, ili 40 do 50 minuta za integralnu rižu, bez miješanja. Nakon kuhanja, ostavite rižu poklopljenu još desetak minuta kako bi upila preostalu vlagu i postala prozračna. Drugi način kako kuhati rižu je slično kuhanju tjestenine. Riža se kuha u velikoj količini kipuće vode, a zatim se procijedi i pusti da odstoji nekoliko minuta. Ova metoda omogućuje ravnomjernije kuhanje i smanjuje rizik od prekuhavanja, ali se ne preporučuje za vrste riže koje zahtijevaju kremastu teksturu, poput arborio riže. Za one koji žele savršeno kuhanje bez puno razmišljanja, možete koristiti uređaje poput kuhala za rižu (rice cookers) koji automatski reguliraju temperaturu i vrijeme kuhanja. na maslacu ili ulju prije dodavanja tekućine, što rezultira bogatijim okusom i aromom.


Tagovi: