Kako napraviti rižu

Hrana i piće

Kako napraviti rižu

Najbolje pripremljena riža je test kuharskih sposobnosti

Rižu jasno ne možemo napraviti, morale su je neke vrijedne ruke uzgojiti, a mi je možemo samo pripremati na više načina, ovisno o vrsti riže i jelo koje želimo dobiti. Svi misle da je kuhanje riže najjednostavnije kuhanje na svijetu, ali znamo da to nije tako. Najbolje pripremljena riža je test kuharskih sposobnosti, važan je omjer tekućine i riže, te vrsta riže. Okrugla zrna za rižoto se ne ispiraju, kuhaju se uz miješanje i podlijevanje.

Rižoto se kuha od neopranih zrna, da ispiranjem ne izgube škrob koji rižotu daje kremoznost, podlijevanje radite vrućim temeljcem, a na kraju dodajete kocku hladnog maslaca i neki ribani sir. Ako želite da vaša riža bude zrnata nakon kuhanja izaberite dugozrnu rižu, isperite je, omjer neka bude na jednu čašu riže 1,5 – 2 čaše vode, opranu stavite u zavrelu vodu, pričekajte da ponovo zavri, posolite, promiješajte i poklopljeno kuhajte 15 minuta na najmanjoj vatri, i kad isključite vatru ostavite poklopljeno još 15 minuta.

Tamna riža se kuha duže od bijele riže

Različite vrste riže se doista različito ponašaju pri kuhanju, zato imajte na umu, tamna riža se kuha duže od bijele riže i može trebati malo više vode. Savjetuje se namakanje integralne riže barem pola sata prije kuhanja, tako nabubrena će se brže skuhati. Za kuhanje svejedno možete trebati malo više vode. Rižu inače možete kuhati u loncu, u poklopljenoj posudi u pećnici ili u mikrovalnoj pećnici sa istom količinom vode. U mikrovalki je kuhate otklopljenu.

Kuhanje riže u mikrovalki možete raditi poklopljeno jedino u vatrostalnoj staklenoj zdjeli, jer poklopac lagano pleše i ispušta višak pare, kad popije vodu izvadite je otklopite, poslite i opet poklopite na 15 minuta. Jednako postupite i ako ste je kuhali otklopljenu, kad popije vodu izvadite je iz mikrovalke, posloite i poklopite još 15 minuta. Mjerenje čašama je jednostavno i tako će vaša riža uvije biti skuhana baš onako kako želite, na jednu čašu riže 1,5 – 2 čaše vode.

Kako se priprema riža na mlijeku

Kraljevski doručak svačijeg djetinjstva su današnje mame počele pretvarati u ukusnu i uvijek drugačiju poslasticu jer ju je moguće garnirati na mnogo načina. Jasno, riječ je o riži na mlijeku, a kako se pravi riža na mlijeku, pa najbolje je to raditi po starinskom, bakinom receptu. Treba 100 grama riže prokuhati 2 -3 minute u vodi, ocijediti i usuti 750 mililitara zavrelog mlijeka, malo posoliti, kuhati na laganoj vatri bez miješanja, na kraju dodati četiri žlice šećera.

Zaslađenu kuhanu rižu nježno promiješajte vilicom da šećer stigne do svih zrna riže. Tek kuhana riža se raspodijeli u zdjelice ili široke šalice, tako vruća se može posipati grožđicama i drugim sušenim voćem, mljevenim ili grublje nasjeckanim orašastim plodovima, mljevenim makom, rogačom, kandiranim voćem. Na ohlađenu rižu na mlijeku možete dodati nasjeckano razno voće, bobičasto voće, čak i grubo namrvljene kekse ili druge slasne dodatke za slastice, takve rižine poslastice će voljeti i mali i veliki članovi vaše obitelji.

Tagovi: