Kako kuhati proso

Kako kuhati proso

Što je i kako kuhati proso?

Proso je drevna žitarica koja se sve više vraća na jelovnike zbog svojih nutritivnih vrijednosti i raznovrsnosti u kulinarskoj primjeni. Već je tisućama godina bio važna namirnica u Aziji i Africi, a koristi se i u tradicionalnoj kuhinji Srednje Europe. Ova sitna, okrugla zrnca žitarica žute boje žuta ne sadrži gluten, što ih čini idealnim izborom za osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten. Osim toga, proso je bogat izvor vlakana, proteina, željeza, magnezija, fosfora i vitamina skupine B, a sadrži i značajne količine antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. No, kako kuhati proso? Proso se može pripremati kao prilog, baza za salate, kao kaša za doručak ili čak kao nadjev za povrće. Njegova blaga orašasta aroma i neutralan okus čine ga savršenim dodatkom različitim jelima, bilo slanim ili slatkim. Također, zbog svoje lagane strukture, proso se brzo kuha i lako se probavlja, zbog čega je idealan za sve dobne skupine. U nastavku možete doznati kako kuhati proso.

Kako pripremiti i kako kuhati proso?

Bitno je znati kako kuhati proso kako biste izbjegli gorčinu i postigli željenu teksturu. Prvi korak kako kuhati proso je temeljito ispiranje. Proso ima prirodni sloj saponina koji može dati lagano gorak okus nakon kuhanja. Kako biste to izbjegli, potrebno je staviti proso u cjedilo i isprati ga pod mlazom hladne vode sve dok voda ne postane bistra. Također, možete lagano popržiti zrna prosa na suhoj tavi prije kuhanja kako bi se dodatno pojačali orašastu aromu. Nakon ispiranja, potrebno je odrediti omjer vode i prosa. Omjer može varirati ovisno o tome što želite postići. Ako želite rahla zrna, koristite omjer 1: 2 (jedna šalica prosa na dvije šalice vode), dok za mekaniju i kašastiju konzistenciju možete koristiti omjer 1: 3 ili čak 1: 4. Kod pripreme prosa, bitno je razmisliti o krajnjem rezultatu, da li želite da proso bude prilog, podloga za gulaš ili glavno jelo u obliku guste kaše. Također, možete dodati prstohvat soli već tijekom pripreme, a za dodatnu aromu koristiti povrtni temeljac umjesto obične vode.

Način kako kuhati proso

Ako se pitate kako kuhati proso na najjednostavniji način, samo pratite sljedeće upute. U lonac ulijte vodu (ili temeljac), dodajte proso i stavite kuhati na srednje jakoj vatri. Kada voda proključa, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte oko 15 do 20 minuta, odnosno dok proso ne upije svu tekućinu. Nemojte puno miješati jer se zrno može raspasti i postati gnjecavo. Nakon kuhanja, maknite s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno još 5 do 10 minuta. Ovo omogućuje da se tekstura dodatno stabilizira i da se okusi bolje povežu. Ako ste se prethodno pitali kako kuhati proso za salatu, u tom slučaju odmah nakon kuhanja proso isperite hladnom vodom kako biste zaustavite proces termičke obrade. Proso možete koristiti kao zamjenu za rižu ili kus-kus, te se savršeno slaže s povrćem, mesom ili ribom. Također je odličan kao punjenje za paprike, tikvice ili rajčice. Isto tako, proso možete pretvoriti u kremastu kašu za doručak, te može poslužiti kao baza za razne deserte.


Tagovi: