Kako kuhati kestene

Kako kuhati kestene

Kesteni jesenska delicija

Kesteni su plodovi prirode koje možemo sami ubrati u šumama ujesen, ali i kupiti na tržnicama ili trgovinama. Kestene možemo ili peći ili kuhati ovisno kako ih želimo pripremiti za jelo.

Kod kuhanja kestena treba znati kako ih pripremiti za kuhanje, a to je da ih je potrebno razrezati na vrhu kako bi se nakon kuhanja lakše oglulili od kore koja je gorka. U lonac stavite vodu koja treba uzavreti, pa kad voda uzavrije stavite kestene koje ste prethodno razrezali. Svi kesteni moraju biti u vodi kako bi se jednako skuhali. Ukoliko kestene kuhate za poslasticu koju ćete odmah jesti potrebno ih je kuhati pola sata, no ako kestene koristite za pripremu nekog obroka u daljnjoj termičkoj obradi dovoljno ih je kuhati desetak minuta, jer će se kasnije dalje termički obraditi.

Bez obzira hoćete li kestene odmah jesti ili dalje koristiti za pripremu hrane, nakon kuhanja potrebno ih je odmah oguliti kako ne bi preuzeli gorčinu kore. S obzirom da su nakon kuhanja jako vrući prilikom guljenja kore koristite kuhinjsku krpu ili kuhinjsku rukavicu i nož za guljenje kestena.

Kesteni za kesten pire

Kesteni se koriste za pripremu deserta kesten pire koji je prekriven šlagom i predstavlja odličnu sezonsku poslasticu s kraja jeseni i početkom zime. Potrebni su vam svakako kesteni, šećer, limun šećer, maslac, slatko vrhnje, mlijeko i malo soli.

Prvo kestene treba oguliti prije kuhanja tako da se skida gornja ljuska zarezivanjem od donje šire strane prema vrhu kestena još dok su sirovi. Oguljene kestene staviti u hladnu vodu i dodati soli u vodu, staviti na izvor topline i kuhati desetak minuta. Nakon toga odliti vodu i ostavit kestene da se ohlade, očistiti kestene od zaostale kožice koju niste uspjeli skinuti u potpunosti i takve kestene staviti u mlijeko i neka se kuhaju još desetak minuta. Ostaviti da se ohladi, pa kad se ohladi štapnim mikserom izmješati smjesu dodavajući šećer, limun šećer, maslac, te sve dobro izmiješati.

U smjesu dodajte slatkog vrhnja i ponovo promiješajte, te ostavite u hladnjaku da se stvrdne i ohladi. Od slatkog vrhnja napravite šlag koji ćete staviti na kesten pire netom prije serviranja u čašama koje su prozirne da se vidi sinergija boja kesten pirea i bijelog šlaga.

Kesteni u kolačima i drugim jelima

Kesteni se mogu pronaći u raznim receptima za pripremu kolača i vrhunski slastičari ih vole koristiti u svojim tajnim receptima. Također i poznati kuhari koriste kestene za pripremu glavnih jela ili kao dodatak glavnom jelu, no kesteni se koriste i za pripremu juha, variva. Za pripremu juhe od kestena treba vam malo maslaca, češnjaka, peršina, celera te malo alkohola najbolje rakije na kraju kuhanja juhe od kestena.

Kesten možete kombinirati u desertima sa čokoladom, slatkim vrhnjem, rumom, jabukama, a od kestena se izrađuju i mirisni kolačići s grožđicama, pinjolima, a poznati su i marron glaces, glaziran kesten koji je prvenstveno francuski specijalitet. Kestene možete jednostavno preliti čokoladom, bijelom glazurom od šećera kojem možete dodati malo vanilije ili ruma, kandirano voće ili mentu.

Jeste li znali da se kestenje može i ukiseliti, te kao takvi koristiti za salate, dodatak mariniranim pačjim prsima, dodati juhi od vrhganja. Mogućnosti korištenja kestena kao namirnice su stvarno velike jer kesten ima neutralan i blag okus te se može kombinirati u slanim i slatkim jelima sa jeako puno drugih namirnica.


Tagovi: