Kako ispeći kestene u pećnici
Kako ispeći kestene u pećnici i zašto su kesteni idealna jesenska delicija?
Jedan od simbola jeseni su svakako kesteni, a u njihovom okusu i mirisu često uživamo na ulicama grada ili u vlastitom domu. Pečeni, kuhani, kao dodatak jelima, u slasticama - jede se na mnoge načine. Kako ispeći kestene u pećnici često je pitanje, osobito za vrijeme hladnijih i maglovitih dana. Prije procesa obrade kestena, poželjno je da znamo kako je on veoma hranjiva namirnica te je jedini orašasti plod koji sadržava veći udio vitamina C.
Kesteni su odličan izvor energije jer sadrže ugljikohidrate, sadrže oko 200 kcal na samo 100 grama. Također su bogati vitaminom B6, manganom i bakrom. Kako ispeći kestene u pećnici? Ako niste od kuhanih kestena, tada ćete ih sigurno peći. Upravo pečeni kesteni daju poseban miris koji ispunjava toplinom. Dobro pečeni kesteni imat će nježan i blago slatkasti okus koji će prema teksturi podsjećati na batat. Svježe pečeni kesteni moraju malo odstajati kako bi se lakše ogulili, ali i ohladili.
Kako ispeći kestene u pećnici i kakve kestene odabrati?
Kesteni potječu iz Male Azije, no kod nas u Istri prepoznajemo i marune koji su nešto veći. Tradicionalno, pečeni kesteni se rade na štednjaku na drva, na gornjoj vrućoj plohi. Danas kada su ti dani iza nas, sve više se postavlja pitanje kako ispeći kestene u pećnici? Prvi korak za kvalitetno pečene kestene je sam odabir plodova. Kesteni za pečenje trebali bi; biti sjaji, biti bez rupica ili vidljivih oštećenja na kori, biti suhi i bez plijesni. Nakon odabira plodova slijedi postupak pripreme. Priprema je jednostavna, ali zahtijeva opreznost.
Priprema za pečenje je sljedeća; kestene je potrebno oprati, uzeti oštar nož i zarezati plodove na način da se na njima napravi oblik križića. Mogu se rezati po dužini ili samo po sredini. Potrebno je odabrati oštar i nazubljen nož kako bi se probila kora. Kako ispeći kestene u pećnici? Nakon što ste napravili pripremu, kestene je potrebno staviti u vodu koja se stavlja na štednjak. Kesteni moraju biti u vodi samo dok voda ne zavrije. Ako koji kesten ispliva potrebno ga je ukloniti jer nije dobar.
Kako ispeći kestene u pećnici i kako ih poslužiti?
Nakon što su se kesteni kratko prokuhali oni se trebaju ocijediti i staviti na pleh koji ste odabrali za pečenje. Kako ispeći kestene u pećnici? Pećnicu je potrebno zagrijati na 220 stupnjeva. Kada se pećnica zagrije pleh s kestenima je potrebno staviti na srednju rešetku i peći do 20 minuta. Kada su kesteni pečeni oni se vade van i obavezno motaju u kuhinjsku krpu kako bi se "oznojili" i kako bi proces guljenja bio lakši. Nakon što su kesteni odstajali malo u kuhinjskoj krpi oni se vade, gule i spremni su za jelo.
Mogu li kesteni biti aromatičniji? Ako želite da kesteni imaju više okusa, tada u vodu u kojoj se kuhaju prije pečenja dodajte žličicu soli. Kako ispeći kestene u pećnici? Kesteni se peku prethodno malo skuhani i osušeni. Peku se na 220 stupnjeva 20 minuta, nakon čega se motaju u kuhinjsku krpu kako bi odstajali par minuta. Kako ih poslužiti? Posluživanje je jednostavno. Kestene je najbolje jesti samostalno, no često se konzumiraju uz mlado vino ili mošt kako bi slatkasti okus kestena došao do izražaja.
Tagovi: