Kako kuhati griz

Kako kuhati griz

Znate li kako se kuha griz?

Griz je desert koji je omiljen mnogim generacijama. Radi njegove jednostavnosti i pripreme on je čest obrok u mnogim domaćinstvima, osobito za hladnije vrijeme. Znate li kako se kuha ovaj desert? Postoje razni načini pripreme griza. Najčešće se kuha na mlijeku, no može se kuhati i na vodi. Mnogi također eksperimentiraju s raznim vrstama mlijeka. Što je sve potrebno za pripremu? Mlijeko ili voda, griz, šećer, mrvice za ukrašavanje. Kako se radi?

Recept je sljedeći: U lonac ulijte mlijeko ili vodu, stavite na štednjak, uključite vatru i čekajte dok se tekućina ne zagrije. Kada tekućina prokuha, smanjite jačinu vatre i krenite s dodavanjem griza. Za 1 dl tekućine potrebna vam je 1 žlica griza. Naravno, ovisno o gustoći kakvu volite, dodat ćete i više žlica. Prilikom dodavanja griza u kipuću tekućinu potrebno je smjesu neprestano miješati kako bi smjesa bila bez grudica. Kada je smjesa dovoljno gusta ona će se maknuti s vatre. Imajte na umu da kako se smjesa hladi, ona će biti sve gušća.

Kako napraviti najkremastiji griz na mlijeku?

Ovaj desert se najbolje jede onda kada je svježe pripremljen. Njegova priprema je svakako brza i jednostavna, i ne zahtjeva posebnu pripremu niti poseban alat. Kako napraviti najkremastiji griz na mlijeku? Ako želite postići onaj okus kakav pamtite iz djetinjstva, tada se držite sljedećeg recepta: Sastojci - 1 litra mlijeka, 10 žlica pšeničnog griza, 5 žlica šećera, malo soli, jedna žlica maslaca, kakao za ukrašavanje. Pojednostavljeno, na 1 dl mlijeka stavljate 1 žlicu griza i pola žličice šećera.

Priprema - Mlijeko zagrijte do vrenja u odabranom loncu. Kada mlijeko zavrije, vatra se mora smanjiti i polako sipati griz dok neprestano miješate. Smjesu je potrebno kuhati do 5 minuta uz stalno miješanje pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Kada se smjesa zgusne, ona se miče s vatre i stavlja se žlica maslaca i šećer. Svi ovi sastojci pomoći će u postizanju onog kremastog okusa kakvog se svi sjećamo. Za kraj, smjesu ukrasite s kakaom ili ukrasnim mrvicama.

Kako se poslužuje griz?

Poput pudinga, griz se može staviti u posebne manje zdjelice ili šalice i poslužiti sa kakaom ili ukrasnim mrvicama. On je najbolji dok je topli, iako se može jesti mlaki ili hladni. Da li se ohlađeni griz smije zagrijati opet? Ukoliko je serviran u posebne zdjelice koje mogu ići u mikrovalnoj, odgovor je da. Ovaj desert je najbolje usipati u dublje tanjure, jer tako ga možete lakše jesti ili po potrebi zagrijati. Jede se samostalno, no može se također poslužiti uz topli kakao ili čokoladno mlijeko.

Da li postoji razlika u okusu griza koji je kuhan na vodi i mlijeku? Da. Mlijeko će dati nešto kremastiji desert, dok će na vodi to nedostajati. Najbolje je eksperimentirati, jer jedino ćete na taj način dobiti recept koji vam u potpunosti odgovara. Varijacija bez mlijeka preporučuje se osobama koje nisu tolerantne na laktozu - iako mogu navedeni desert raditi i na mlijeku koje je bez laktoze. Količina i način rađenja najviše ovisi o vama i vašim željama.


Tagovi: