Kako kuhati blitvu s krumpirom

Što i kako kuhati blitvu s krumpirom?
Blitva je lisnato povrće koje pripada istoj porodici kao i cikla i špinat, a poznata je po svojim dugim zelenim listovima i debelim bijelim peteljkama. Blitva je čest sastojak mnogih mediteranskih jela, a jedno od najpoznatijih i najjednostavnijih jela u kojima se koristi je upravo kombinacija s krumpirom. Blitva obiluje vlaknima, vitaminima A, C i K, željezom, magnezijem te antioksidansima koji doprinose zdravlju cijelog organizma. Osim što je hranjiva, blitva je i niskokalorična, što je čini idealnim izborom za sve koji paze na prehranu. Kada govorimo o tome kako kuhati blitvu s krumpirom, s kuhanjem blitve se gubi dio njenih nutritivnih vrijednosti, stoga je veoma bitno odabrati pravu metodu pripreme kako bi se sačuvale njezine nutritivne vrijednosti. Od blitve se najčešće priprema salata s krumpirom, koja je izuzetno ukusna, a njena priprema je toliko jednostavna da je mogu napraviti početnici u kuhanju. U sljedećem dijelu članka, donosimo upute kako kuhati blitvu s krumpirom.
Način kako kuhati blitvu s krumpirom
Prije nego što objasnimo kako kuhati blitvu s krumpirom, prvo ćemo reći koji su potrebni sastojci. Za salatu od blitve s krumpirom, potrebni su svježa blitva (oko 500 g), krumpiri srednje veličine (oko 700 g), sol, maslinovo ulje i češnjak. Također, možete dodati malo octa ili limunovog soka za dodatnu svježinu. Najvažnije je da blitva bude svježa i čista. Njeni listovi moraju biti čvrsti, bez mrlja i oštećenja, a peteljke čvrste i bijele. Krumpir se prije kuhanja treba oguliti i narezati na ploške. Voda u kojoj će se kuhati treba biti blago posoljena. Blitvu je potrebno dobro oprati, a zatim grubo nasjeckati. Iako neki vole pripremiti sve zajedno u jednom loncu, bitno je znati da se krumpir i blitva ne kuhaju istom brzinom. Krumpir zahtijeva nešto duže vrijeme kuhanja, pa se preporučuje započeti s njegovom pripremom, a blitvu dodati u zadnjih nekoliko minuta. U nastavku dijelu slijede upute kako kuhati blitvu s krumpirom.
Doznajte kako kuhati blitvu s krumpirom
Kada su svi sastojci pripremljeni, sada ćemo vam objasniti kako kuhati blitvu s krumpirom. Prvo stavite lonac s posoljenom vodom na vatru i dodajte narezani krumpir. Krumpir kuhajte oko 10 do 15 minuta. Kada vilica lako prolazi kroz krumpir, to je znak da je gotovo. U tom trenutku dodajte narezanu blitvu i kuhajte još 5 do 7 minuta, dok listovi ne omekšaju. Pripazite da ne prekuhate blitvu jer tada gubi na teksturi i postaje gnjecava. Kad su blitva i krumpir skuhani, sve skupa ocijedite i prebacite u zdjelu. U posebnoj tavi lagano zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Nakratko ga popržite dok ne zamiriši. Vruće aromatizirano ulje prelijte preko ocijeđene blitve i krumpira, lagano promiješajte i po želji dodajte još malo soli ili limunova soka. Ovo je najjednostavniji način kako kuhati blitvu s krumpirom. Ovu salatu možete poslužit kao prilog uz ribu, meso s roštilja ili kao samostalan lagani obrok.
Tagovi: