Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

Kako kontrolirati i ublažiti simptome koje prati alergija na gluten

Alergija na gluten, prvi simptomi intolerancije

Intolerancija na gluten postala je prava bolest današnjice i kao takva ona se pojavljuje kod svake dobne skupine. Uzmemo li u obzir da neprobavljanje glutena može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, veoma je važno na vrijeme prepoznati određene simptome i reagirati. Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u većini današnjih žitarica. osim u žitaricama, on je također sastavni dio brojnih proizvoda za široku potrošnju poput tjestenine, raznih umaka, dodataka prehrani, pa čak i kozmetičkim proizvodima.

Alergija na gluten ili isto tako intolerancija na gluten podrazumijeva samu nemogućnost probavljanja navedenog sastojka, a prema posljednjim istraživanjima procjenjuje se kako 9 do 10 osoba koje boluju od navedenog niti ne zna za prisutnost intolerancije. Kako se prepoznaje alergija na gluten? Simptomi intolerancije mogu biti sljedeći: gruba koža koja se nalazi na stražnjoj strani nadlaktica, probavne smetnje u obliku nadutosti i plinova kao i proljeva ili zatvora, vrtoglavice i umor, bezvoljnost i malaksalost, hormonalni disbalansi, snažne glavobolje i migrene, upale te otekline na zglobovima.

Alergija na gluten, ublažavanje simptoma

Simptomi koji se pojavljuju radi intolerancije na gluten mogu se kontrolirati. Alergija na gluten liječit će se na razne načine - promjena u prehrani, povećana fizička aktivnost, uzimanje potrebnih lijekova. Kada se pojavi alergija na gluten, liječnici najčešće savjetuju promjene u prehrani, što se odnosi na ukidanje konzumacije glutena. Alergijske reakcije mogu biti blage ili intenzivne i opasne, ovisno o samoj jačini alergije i unesenoj količini glutena u tijelo. Reakcija na gluten se najčešće pojavljuje odmah nakon konzumacije namirnice ili nakon par sati.

Zašto se uopće pojavljuje intolerancija na gluten? Osjetljivost se može pojaviti radi više razloga, no stručnjaci vjeruju kako je ona genetski određena. Uzroci također mogu biti i razni vanjski čimbenici, kao i siromašniji način prehrane. Ukoliko se gluten često konzumira u jednoličnom obliku prehrane, tada on može uzrokovati usporenost organizma i to dovodi do nemogućnosti pravilnog probavljanja. Zašto je važno na vrijeme prepoznati navedenu alergiju? Navedenu alergiju je važno prepoznati na vrijeme kako ne bi došlo do daljnjih zdravstvenih komplikacija.

Alergija na gluten, liječenje

Ukoliko primjećujete da nakon određene hrane imate sljedeće simptome, tada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje: Mučnina i povraćanje nakon unesenog obroka, pojava osipa ili svrbeža na koži, suhoća i osjećaj grebanja u ustima i grlu, teško disanje, začepljen nos, proljev. Navedeno može upućivati na alergiju na gluten ili na celijakiju - autoimunu bolest koja "oživi" kada se u tijelo unese gluten. Celijakija se može prepoznati po sljedećim simptomima: Naglim promjenama u kilaži, mučnini i povraćanju, kroničnom umoru i glavobolji, kroničnim proljevom ili zatvorom, osjećaju nadutosti ili grčenje abdomena, hormonalnom disbalansu i promjenama u ponašanju.

Alergija na gluten zahtijeva liječenje, i ono najčešće počinje i završava s bezglutenskom prehranom. Potpuna eliminacija glutena iz prehrane tražit će veći angažman i dosta edukacije. Alergija na gluten se može pojaviti ako osoba unese u organizam i najmanje količine glutena, stoga je potrebno dobro čitati sastav proizvoda i svakodnevno se educirati što je dobro a što ne. Liječnici isto tako mogu preporučiti i MORA terapiju koja ciljano detektira i uništava alergen u tijelu. Liječnik može odrediti više metoda liječenja kako bi se ustanovilo što najbolje djeluje.


Tagovi: