Kako jesti lanene sjemenke

Hrana i piće

Kako jesti lanene sjemenke

Kako jesti lanene sjemenke

Lanene sjemenke svrstavaju se u supernamirnice zbog pozitivnog učinka na mnoge aspekte zdravlja. Ipak, kao i sve ostale namirnice, postoje bolji i lošiji načini kako jesti lanene sjemenke, jer nije svejedno na koji način pripremate namirnice i da li ste termičkom obradom poništili sve pozitivne efekte i nutrijente koje sadrže lanene sjemenke. Lanene sjemenke inače su male i relativno plosnate, crveno-smeđe boje. Vjerojatno ne postoji nutricionist na svijetu koji već ne preporučuje uvrštavanje lanenih sjemenki u prehranu, jer dokazano pozitivno utječu na poticanje rasta kose, smanjenje i upravljanje razinama lošeg kolesterola i šećera u organizmu. Kako su ove sjemenke bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, povoljno utječu i na rad i očuvanje funkcija mozga. Konzumiranjem lanenih sjemenki može se smanjiti postotak mogućnosti pojave teških bolesti poput Alzheimerove bolesti, epilepsije, hipertenzije ili bipolarnog poremećaja. Iako je važno kako jesti lanene sjemenke, za početak je najvažnije da ih uvedete u svoju svakodnevnu prehranu.

Kako jesti lanene sjemenke na zdrav način

Ne postoji puno opcija kako jesti lanene sjemenke na zdrav način. Lanene sjemenke potrebno je ispeći prije jela, jer se konzumiranjem sirovih lanenih sjemenki mogu izazvati negativne reakcije zbog prisutnosti određenih toksina u samim sjemenkama. Ako se ipak odlučite lanene sjemenke jesti sirove, tada ih sameljite i dodajte u čašu ili posudu sa vodom. Nakon što se iz lanenih sjemenki oslobode vlakna dobit ćete gelastu smjesu koja je tada spremna za konzumiranje. Popržene lanene sjemenke kombinirajte sa ostalim namirnicama poput jogurta, žitarica i juhe. Jednostavno lanene sjemenke pospite po hrani koju jedete. Jedan od najboljih načina kako jesti lanene sjemenke na zdrav način je konzumiranje ulja od lanenih sjemenki, posebno ulje dobiveno hladnim prešanjem. Ulje lanenih sjemenki možete napraviti i kod kuće. Lanene sjemenke sameljite na najsitnije moguće dijelove, do razine praha, zatim ih tlačite silom dok se ulje ne iscijedi. Kada je riječ o prženim ili pečenim sjemenkama, važno je znati kako ih pripremiti.

Kako pripremiti i kako jesti lanene sjemenke

Priprema je ključna kada je u pitanju kako jesti lanene sjemenke. Lanene sjemenke potrebno je prije konzumacije popržiti ili ispeći i to na način da ih se stavi u tavu, te idućih 6 do 7 minuta prži na srednje jakoj vatri. Lanene sjemenke termički obraditi možete i u mikrovalnoj pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva Celzijusa u vremenskom periodu od 6 do 7 minuta. U oba slučaja sjemenke konzumirajte tek pošto se ohlade. Na internetu možete pronaći neke vrlo jednostavne recepte kako jesti lanene sjemenke koje ste prethodno popržili. Inače, lanene sjemenke možete jesti bilo kada tokom dana, ali je najidealnija opcija lanene sjemenke jesti u sklopu doručka. Možete ih dodati i u kruh ili kolače, a najpopularniji recept je kaša od zobenih pahuljica i sjemenki lana, koje se pomiješaju sa vrućom vodom. Kaši možete dodati omiljeno voće i malo meda kako bi malo zasladili doručak. Ovako pripremljena kaša veoma je hranjiva i zdrava, a osigurat će vam dovoljno kalorijske energije za većinu dana i radnog vremena.

Tagovi: