Kako jesti datulje

Hrana i piće

Kako jesti datulje

Kako jesti datulje

Ako se pitate kako jesti datulje na pravom ste mjestu. Ipak, kada su datulje u pitanju one su toliko zdrave da se nekoliko rečenica mora posvetiti njihovom sastavu i zdravim učincima jedenja datulja. U našim se krajevima datulja ne jede baš često, što je šteta jer ju u mnogim krajevima svijeta smatraju najzdravijom namirnicom. Datulje su plod koji raste na datuljnim palmama a tri su načina kako jesti datulje. Datulje možete kupiti, pa time i konzumirati svježe, sušene i polusuhe. Ujedinjen Arapski Emirati najveći su proizvođač datulja, što je i logično s obzirom da datuljine palme rastu u pustinjskim predjelima. Od nutritivnih komponenti datulje sadrže ugljikohidrate, prehrambena vlakna, cink, magnezij, željezo, fosfor, kalij, antioksidanse, vitamin A i mnoge druge zdrave nutrijente. Najznačajnija odlika datulja su antioksidacijski i protuupalni učinci, a pozitivno utječu i na snižavanje visokog krvnog tlaka, umiruju i reguliraju rad crijeva bilo da se radi o zatvoru ili proljevu. Datulje su izvrstan suputnik na putu mršavljenja jer su niskokalorične a obiluju vlaknima.

Kako jesti datulje i kombinirati sa ostalim namirnicama

Prije svega pa i kako jesti datulje, nije na odmet znati kako čuvati i skladištiti datulje. Pravilnim skladištenjem značajno se može produžiti trajanje namirnice, a datulje čuvamo na sobnoj temperaturi, temperaturi hladnjaka ili u zamrzivaču. Suhe datulje, kao i sve suho voće ima rok trajanja od najmanje 6 mjeseci. Kako jesti datulje ovisi o vremenu koje vam je na raspolaganju za pripremu obroka i namirnicama koje imate u svojoj kuhinji. Datulje možete jesti samostalno ili u kombinaciji sa ostalim namirnicama. Kada se jedu samostalno, datulje mogu biti odličan međuobrok, posebno sada kada se u sve većem broju trgovina mogu kupiti svježe datulje. Kako datulje rastu na području sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, tamošnji narodi sa datuljama rade mnoga tradicionalna jela koja se čak serviraju na raznim slavljima, kao što su vjenčanja. Kada se iz datulje izvadi koštica, oslobađa se dovoljno prostora što su ljudi iskoristili za razna punjenja. Datulje se najčešće pune sa sirom ili orašastim plodovima i tako serviraju na pladanj. Također se jako često koriste u pripremi kolača i raznih napitaka, jer su jako slatke pa mogu zamijeniti korištenje bijelog nezdravog šećera.

Kako jesti datulje koje su osušene

Nešto je drugačije kako jesti datulje koje su prethodno osušene od svježih datulja. Suhe datulje možete jesti kao takve, a ako ih želite umiješati u salatu, dodati u smoothie ili napraviti sirup od datulja, dobro ih je neko vrijeme namočiti u vodu kako bi omekšale za rezanje i usitnjavanje. Veoma su popularne energetske kuglice od datulja. Kako jesti datulje kao energetske kuglice? Usitnjavanjem datulja dobije se ljepljiva smjesa u koju se potom mogu umiješati nasjeckani orašasti plodovi. Smjesu dobro promiješate i potom oblikujete u manje kuglice. U ovom obliku datulje možete približiti i djeci. Osim energetskih kuglica od datulja možete napraviti sirup. Sirup napravite tako da dugo u vodi kuhate datulje, potom ih pasirate i ugustite. Sirup od datulja može se koristiti kao prirodni zdravi zaslađivač koji može zamijeniti bijeli šećer, iako je nešto manje slatkoće od bijelog šećera. Datulje su za naše podneblje nespecifičnog okusa i mirisa, pa je potrebno neko vrijeme konzumirati datulje kako bi se naviknuli. Ako motiv ne pronalazite u okusu datulja, ne zaboravite na sve zdravstvene aspekte na koje datulje imaju pozitivan učinak.

Tagovi: