Cink – što je i u koje doba dana ga piti

Ljepota i zdravlje

Cink - što je i u koje doba dana ga piti

Što je cink i koje su njegove dobrobiti?

Cink nam je najprije poznat kao kemijski element kojeg znamo pod oznakama Zn, no isto tako je neophodan za izvođenje brojnih procesa u našem organizmu. U hrani ga najčešće nalazimo u školjkama, mesu, zobi i bobu. Cink je zadužen za normalnu funkciju našeg živčanog sustava i za razvoj kao i funkciju naših imunoloških stanica. Nedostatak cinka ćemo najlakše prepoznati po smanjenom apetitu, tvrdoj i suhoj koži, osjećaju mučnine, pojave depresije.

Koje su dobrobiti cinka? Osim što je potreban za pravilan rad našeg imunološkog sustava, on je uvelike zadužen i za naš pravilan rad probave. Isto tako često ga koristimo u raznim kremama kako bi ubrzali liječenje i zacjeljivanje rana. Istraživanja pokazuju kako je on također dobar lijek za neplodnost i da je dobar za koncentraciju i bolje pamćenje. Kako bi znali da li vam nedostaje cinka u tijelu najbolje je napraviti analizu krvi.

Jedan od najboljih načina kako redovito nadoknaditi unos cinka u organizam je svakako prehrana u obliku: Školjki, graha, teletine, piletine, boba, zobi, riže, jogurta, sira, kikirikija, badema. Osim u prehrani, možemo ga nadoknaditi i uzimanjem tableta kao dodatak prehrani. Preporučene doza cinka su: Za žene do 12 miligrama cinka dnevno, za muškarce do 15 miligrama cinka dnevno.

Kada je poželjno uzimati cink?

Nutricionisti govore kako nije važno u koje doba dana konzumirate cink kao i na koji način. Ako konzumirate cink u obliku tablete kao dodatak prehrani tada je poželjno jedino da prije konzumacije tablete pojedete nešto kako tableta na prazan želudac ne bi rezultirala mučninom. Određena istraživanja pokazuju kako konzumacija cinka prije spavanja može pomoći pri boljem spavanju i kvalitetnijem odmoru.

Preporučuje se i uzimanje cinka kod žena kada su u menstrualnom ciklusu jer ublažuje bolove i smiruje organizam. Da li se navedeni mineral smije uzimati svaki dan? Odluka ovisi o pojedincu i njegovoj potrebi za uzimanjem cinka. Preporučene dnevne doze su poželjne, kao i njegovo uzimanje uz dodatak vitamina C koji se često nalazi u kombinaciji s kalcijem i magnezijem.

Što nije poželjno uzimati s cinkom? Postoji određena hrana kao i minerali koji ometaju utjecaj cinka u organizmu. Hrana koja je ispunjena vlaknima i mekinjama, kalcij, fosfor i željezo mogu omesti ulogu cinka u našem organizmu. U slučaju da u svakodnevnoj prehrani uzimate navedene namirnice, tada se preporučuje da konzumaciju cinka prebacite na dva sata prije ili poslije obroka.

Kako uzimati cink?

Kao što smo naveli cink možemo uzimati ili dobivati iz prehrane ili dodatka prehrani. Pošto živimo u užurbanom svijetu gdje malo tko ima vremena voditi brigu o tome što jede, dodaci prehrani postaju sve popularniji. Cink u obliku tableta kao dodatak prehrani osigurava dovoljni dnevni unos. Kako i koliko dugo piti ovakav oblik dodatka? Nije preporučljivo dugotrajno uzimanje kao ni povećanje doze. Previše cinka u organizmu može dovesti do problema sa željezom i vitaminom B. U koje doba je nabolje konzumirati ovakav oblik cinka?

Preporučuje se konzumacija uz hranu, ručak ili večeru. Navedene tablete možete pronaći u bilo kojoj ljekarni ili drogeriji već po cijeni od 80 kuna za 100 kapsula. Osim čistog cinka možete pronaći i mješavinu cinka s vitaminom C ili s Magnezijem i vitaminom B6. Navedene kombinacije donose: Normalni prijenos signala u živčanim stanicama, normalnom radu srca, izgradnji zdravih kostiju i zubi, pravilnom radu mišića, sprječavanju grčeva u mišićima i održavanju normalnog i zdravog krvnog tlaka.

Tagovi: