Kako izvaditi krpelja

Zanimljivosti

Kako izvaditi krpelja

Evo kako izvaditi krpelja!

Krpelji su parazitski kukci koji traže toplokrvne domaćine, poput vas ili vaših kućnih ljubimaca. Krpelji će se vezati za kožu njezinim dijelovima usta i ostati tamo dok se ne ukloni, što može biti prilično teško zbog toga koliko snažno zahvaćaju kožu. Ugrizi krpelja često su bezopasni, ali ova stvorenja također mogu nositi bolest (kao što je Lyme bolest) i rizik od infekcije. Zato je važno ukloniti krpelje što je prije moguće. U procesu uklanjanja krpelja možete otkriti da glava krpelja ostaje zaglavljena ispod ili na vrhu kože. Ako se to dogodi, morate imati plan igre ukloniti ostatak krpelja sigurno. Stoga je važno znati kako izvaditi krpelja a da si ne ugrozite zdravlje. Prije nego što počnete, očistite ugriz krpelja trljanjem alkohola tako da ne završi struganje bakterija u tom području.
Možete početi koristeći pincetu sa sitnim vrhom da biste odstranili glavu krpelja. Pobrinite se da vrh pincete bude sterilan tako da ga očistite sapunom i vrućom vodom prije upotrebe.
Umetnite ugnut rub pincete i čvrsto uhvatite glavu krpelja. Ako ga ne možete čvrsto shvatiti, ili ako je na mjestu gdje ga ne možete dohvatiti, nađite nekoga tko će vam pomoći.
Povuci glavu krpelja gore. I to je način kako izvaditi krpelja!

Kako izvaditi krpelja pomoću ovih koraka!

Ako niste uspjeli izvaditi krpelja pomoću pincete a i dalje vas zanima kako izvaditi krpelja, drugi rekvizit koji vam može pomoći je igla. Postupak je isti kao i kod pincete, najprije trebate dobro sterilizirati iglu. Sterilizirati iglu možete tako da vršak igle držite neko vrijeme iznad plamena, ili pak da iglu dobro očistite alkoholom. Nakon toga slijedi onaj neugodniji dio, ali dio koji morate proći ako vam je cilj izvaditi tog nesretnog nametnika. Ono što tada morate napraviti ako vas zanima kako izvaditi krpelja jest nježno koristiti vrh igle i njime lagano razmicati kožu oko krpelja kako bi napravili širi otvor oko njegove debele glave. Ako napravite dovoljno širok otvor, moći ćete ga izvaditi van s pincetom. Ne trebate se bojati, taj površinski sloj kože nije toliko osjetljiv i možete poprilično bezbolno razmicati kožu dok ne uspijete. Ako pak uz silni trud i dalje ne uspijevate u svojoj namjeri, najbolje bi bilo posjetiti doktora.

Kako izvaditi krpelja a koje metode nikada ne koristiti

U prethodnim smo poglavljima naveli neke načine kako izvaditi krpelja. Ti načini predstavljaju siguran pristup i, ovisno o tome koliko je krpelj duboko ušao i koliko je velik, će voditi do uspješnog vađenja. Ipak, treba spomenuti i neke nesigurne metode koje ne biste trebali koristiti. Druge metode skidanja glave krpelja, poput struganja kreditnom karticom, mogu dovesti bakterije u područje ugriza krpelja. Dakle, ako ste u mogućnosti, držati se steriliziranih materijala prve pomoći (poput pincete ili igle) zaštititi svoje tijelo od infekcije. Ne pokušavaj zavrnuti ili dirkati glavu krpelja koja ti je ispod kože. Na taj način možeš samo još dublje potjerati krpelja i otežati njegovo vađenje. To svakako nije način kako izvaditi krpelja! Najvažniji savjet je da u slučaju bilo kakve nemogućnosti vađenja krpelja posjetite svoga doktora. Krpelj može voditi i do ozbiljnijih zdravstvenih problema i raznih zaraza i komplikacija, stoga ovo treba shvatiti krajnje ozbiljno. Isto tako, dobro je imati rutinu pregleda svoje kože nakon kakvog boravka u prirodi!

Tagovi: