Kako izmjeriti veličinu stopala

Kako izmjeriti veličinu stopala

Samo u pravoj veličini obuće možete imati zdravo stopalo

Internetska kupovina svega i svačega, pa i obuće nas vraća u neka stara vremena kada su se stopala mjerila špagom, a jedan član obitelji je kupovao obuću za sve članove obitelji. Mjerenja su se radila tako da se špaga rastegne od vrha palca do sredine pete na kraju stopala i na tom mjestu bi se zavezao čvor. Iako su djeci uvijek kupovali malo veću obuću da ih brzo ne prerastu, stopalo trpi i u tijesnoj i u prevelikoj obući.

Samo u pravoj veličini obuće možete imati zdravo stopalo, bez obzira koje ste životne dobi. Oni koji sami odlaze u trgovinu obućom ne moraju ništa mjeriti, jer mogu isprobati sve što vide i što im se svidi, no oni koji sve kupuju preko interneta, pa i obuću, moraju točno izmjeriti oba stopala, samo to više nitko ne radi špagom, nego ravnalom ili krojačkim metrom na ocrtanom obrisu stopala na papiru koje je napravljeno uza zid, s nogom pod pravim kutom prema tlu.

Kako pravilno izmjeriti stopalo u tri koraka

Nažalost neki misle da je to mjerenje jednostavna radnja u kojoj je nemoguće pogriješiti i zbog toga često kupe i dobiju tijesne cipele. Postoje pravila o mjerenju da bi izbjegli bacanje novca na neodgovarajuću obuću. Slijedi opis kako pravilno izmjeriti stopalo u tri koraka. Prvi korak je obuvanje čarape normalne debljine i postavljanje stopala na papir uz zid da bi osigurali položaj noge pod pravim kutem prema podu, peta mora dodirivati zid dok ocrtavate obrise stopala.

Stopalo mora biti opušteno, ako je zgrčeno, mjerenje neće biti točno i mora se poklapati sa dobivenim obrisom, tako postupite sa oba stopala. Drugi korak je samo ocrtavanje tankom olovkom u okomitom položaju dok kružite oko stopala. Treći korak je mjerenje dužine od vrha palca do sredine ruba pete na obrisima oba stopala na papirima. JOš jedanput provjerite i zapišite dužinu i na dobivenu mjeru dodajte od pola centimetra do jednog centimetra (0,5 - 1 centimetar), ako želite udobne cipele.

Još neki korisni savjeti za "sretno" stopalo

Neki proizvođači obuće savjetuju dodatak na dobivene mjere od 1,5 centimetara za svu obuću, osim za zaštitnu obuću, zbog specifičnih ojačanja i izrade, za tu obuću je dostatan dodatak od jednog centimetra. Još neki korisni savjeti za "sretno" stopalo se odnose na vrijeme kada ćete mjeriti vaša stopala, jer su čisto iz fizioloških razloga stopala u jutarnjim satima nešto veća, dakle nikada ne mjerite svoja stopala ujutro poslije buđenja, pričekajte da višak tekućina izađe iz vašeg tijela.

Nakon jutarnjeg uriniranja oni kojima noge, pa i stopala otiču, sve malo splasne i svede se na pravu mjeru, zato svoje stopalo mjerite tijekom dana, možda popodne ili možda najbolje navečer. Nemojte mjerenja stopala raditi ni nakon dugog pješačenja ili nakon fizički zahtjevnih poslova. Kod online kupovanja obuće ćete ponekada kod nekih distributera naići na upozorenja za neke modele obuće da bi taj model možda trebali kupiti za jedan ili dva broja veći od vaših izmjera, ali to je do modela.


Tagovi: