Kako izmjeriti puls

Kako izmjeriti puls

Kako izmjeriti puls i uz pomoć kojih uređaja

Uređaj koji je najrasprostranjeniji za mjerenje otkucaje srca je tlakomjer kojim ujedno mjerite i krvni tlak. Tlakomjer pravilno postavite na ruku i pokrenite uređaj nakon čega će se omot oko nadlaktice početi napuhavati do određenog momenta koji diktira uređaj i na ekranu uređaja će vam se ispisati gornji i donji krvni tlak, ali i otkucaje srca. Ukoliko su otkucaji srca između 70 i 100 u stanju mirovanja smatra se da imate normalne otkucaje srca. Usporene ili ubrzane otkucaje srca u stanju mirovanja su upozorenja i upućuju na nepravilnost rada srca pa se u tom slučaju obratite liječniku ukoliko je to trajno stanje.

Postoje i drugi uređaji kao način kako izmjeriti puls, kao na primjer pulsometar, oksimetar. Uređaj u koji ćete staviti kažiprst koji će pokazati broj otkucaja vašeg srca. Uobičajeno pulsometar, oksimetar može izmjeriti i razinu kisika u krvi pa tako možete saznati i da li u vašem krvotoku ima dovoljno kisika za normalno funkcioniranje organizma.

Pametni satovi su također način kako izmjeriti puls jer ga nosite na zapešću ruke gdje se nalaze i žile kucavice ruke, te će ovaj uređaj precizno izmjeriti otkucaje vašeg srca.

Kako izmjeriti puls uz pomoć prstiju

Ukoliko vam nije pri ruci ni jedan od uređaja postoje i drugi načini kako izmjeriti puls i otkucaje srca. To možete napraviti uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta na način da na određenim dijelovima tijela gdje prolaze žile kucavice položite zajedno kažiprst i srednji prst te lagano pritisnete na žilu kucavicu.

Na ruci iznad palca nalazi se radijalna arterija, te položite kažiprsti srednji prst na mjesto gdje se radijalna arterija nalazi dok ne osjetite kako srce kuca, te je to najjednostavniji način kako izmjeriti puls. Nemojte nikad koristiti palac jer ćete tako netočno izmjeriti otkucaje srca. Petnaestak sekundi brojite otkucaje srca na radijalnoj arteriji i na kraju pomnožite sa 4 te ćete tako dobiti otkucaje srca u jednoj minuti.

Isto možete napraviti da mjerite otkucaje srca na karotidnoj arteriji na vratu koja se nalazi ispod čeljusti na vratu prema dušniku ispod vilice. Puls se može izmjeriti na taj način i na stopalu, odnosno kod gležnja, nalazi se na najvišoj poziciji kosti u gornjem dijelu stopala.

Kako izmjeriti puls i kako biti sigurni da je srce zdravo

Načini kako izmjeriti puls dakle možete uz pomoć uređaja ili sa svojim prstima na arterijama, žilama kucavicama. No, ukoliko niste sigurni da ste dobro izmjerili puls postupak ponovite nekoliko puta, pri tome se nemojte stresirati jer će vam tlak varirati pa i to može utjecati na mjerenje otkucaja srca. Osnovni uvjet za pravilan način kako mjeriti puls jer prvenstveno da se dovedete u stanje mirovanja i tijela i psihe. Naravno da puls možete mjeriti i tokom tjelesnih aktivnosti, bavljenja sportom, hodanjem i slično ako se uobičajeno bavite tjelesnim aktivnostima i želite provjeriti koliko vam je srce opterećeno uslijed tih aktivnosti.

No, vratimo se na način kako izmjeriti puls u stanju mirovanja jer jer ovakvo mjerenje važno i kod ovakvog mjerenja možete ustanoviti da li vaše srce radi u granicama normale, ali možda i radi presporo ili prebrzo, te možda čak osjećate i da radi nepravilno. Za otkucaje srca važna i je i dob i spol te otkucaji srca mogu varirati ovisno o vašoj dobi.

Ukoliko ste nekoliko puta u stanu mirovanja osjetili da su vaši otkucaji srca prespori moguće je da se radi o bradikardiji ako niste u mladoj dobi, a ako vaše srce radi ubrzano i osjećate pri tome bol u prsima obavezno se javite liječniku bez obzira na broj otkucaja srca jer bi moglo biti poremećaja u radu srca koje je važno na vrijeme otkriti jer će se tada i lakše liječiti i prevenirati ozbiljnije zdravstvene situacije.


Tagovi: