Kako izliječiti bradavice

Kako izliječiti bradavice

Što su bradavice i zašto nastaju?

Bradavice možemo opisati kao dobroćudne promjene na koži ili na sluznicama, a nastaju kao popratna posljedica infekcije određenim vrstama humanog papiloma virusa. Mogu rasti pojedinačno ili u skupinama, na raznim dijelovima tijela. Najčešće ih pronalazimo na rukama ili na stopalima. Bradavice se mogu pojaviti kod bilo koga, neovisno o dobnoj skupini, zdravlju, zanimanju, no najučestalije su kod manje djece. Najčešće se povlače same od sebe, no također se mogu i ukloniti ako osobi predstavljaju nelagodu ili smetnju. Prema vrsti možemo ih podijeliti na: Obične, virusne, plosnate ili mladenačke, končaste, genitalne.

Zašto nastaju? One su uzrokovane humanim papiloma virusom. Oko otprilike 70 vrsta bradavica povezujemo s kožnim promjenama. One mogu biti zarazne, i najčešće se prenose putem dodira ili putem dijeljenja zajedničkog ručnika ili odjeće. Najčešće će nastati na rukama ili stopalima, no razvijaju se najčešće na mjestu gdje je koža oštećena, gdje postoje ogrebotine ili manje ranice. Potrebno je naglasiti kako se one neće razviti kod svake osobe. Osobe koje imaju jači imunosni sustav ne ulaze u rizičnu skupinu, dok isto ne vrijedi za osobe koje imaju slabiji imunosni odgovor organizma.

Kako spriječiti nastanak i širenje bradavice?

Postoje određene navike koje je potrebno usvojiti i primjenjivati ako želite spriječiti nastanak kao i širenje virusnih bradavica po vašem tijelu. Kada se formira bradavica ona se može širiti, a kako bi to spriječili potrebno je učiniti sljedeće: Izbjegavajte diranje kao i češkanje nastale bradavice. Navedeno može pridonijeti samom širenju bradavice. Nastalu bradavicu najbolje je prekriti s flasterom kako ne bi svako malo preko nje prelazili s prstima. Ukoliko je ona narasla na području gdje se inače brijete, potrebno je zaobići područje gdje se pojavila bradavica.

Brijanje može uzrokovati iritaciju koja pomaže u razvoju daljnje infekcije i širenja. Ukoliko imate bradavicu na stopalu ili na prstima ruke, nemojte dijeliti svoji pribor za uređivanje s drugima. Na ovaj način riskirate proširenje zaraze. Nakon svake upotrebe alata obavezna je dezinfekcija. Savjetuje se i korištenje dodataka prehrani koji mogu dodatno ojačati imunitet. Najbolje je pitati svog liječnika ili ljekarnika što je najbolje uzeti ako želite podići svoji imunosni sustav.

Kako se mogu otkloniti bradavice?

Kada nastanu, virusne bradavice će proći same od sebe u roku od dvije godine, iako one mogu trajati i dulje. Ukoliko je ona statična sve je u redu, no ukoliko primijetite da ona mijenja boju i svoji oblik, da boli i da smeta - tada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje. Mnogi ljudi uklanjaju bradavice jer predstavljaju estetski problem. Kako se može ukloniti bradavica? To ponajviše ovisi o samoj vrsti i njenom mjestu nastanka. Cilj liječenja je stimulirati jačanje imunološkog sustava kako bi se on odupro virusu koji stvara samu bradavicu. Ukoliko želite brže uklanjanje, tada možete razmotriti sljedeće:

Krioterapija ili terapija zamrzavanjem, ekscizija ili kirurško uklanjanje, kauterizacija ili lasersko uklanjanje. Isto tako, bradavica se može ukloniti i s primjenom kiselina ili keratolitika - dolazi do postepenog uklanjanja slojeva bradavica. Mogu se predložiti i pripravci koji imaju tretinoinom koji potiče imunosni sustav i suzbija virus. Ukratko, postoje direktni načini za otklanjanje i postoje dugotrajniji načini za otklanjanje koji se sastoje od krema i raznih drugih pripravaka za ubrzanje procesa sušenja i cijeljenja. Liječenje je najbolje odrediti uz pomoć liječnika.


Tagovi: