Kako izgleda porezna kartica

Ljepota i zdravlje

Kako izgleda porezna kartica

Kako izgleda porezna kartica? Što je obrazac PK?

Poreznu karticu ili obrazac PK ima svaki građanin Republike Hrvatske s mjesečnim primanjima, a kartica sadrži sve podatke o osobnim odbicima, odnosno dijelu dohotka koji ne ulazi u sustav poreza radi egzistencijalnih i osnovnih životnih potreba. Kako izgleda porezna kartica? Poreznu karticu možete zatražiti putem usluga e-Građanin i e-Porezna. Poreznu karticu putem usluge e-Porezna može tražiti radnik ili poslodavac u ime radnika. Kada je u pitanju porezna kartica putem usluge e-Građanin, traži se grana e-Novorođenče te je njoj moguće pristupiti u situacijama kada trebate prijaviti dodatnu poreznu olakšicu radi prinove u obitelji.

Zadnji način uvida u poreznu karticu može se ostvariti osobnim odlaženjem u nadležnu ispostavu Porezne uprave, a ona se određuje preko Vašeg prebivališta. Kako izgleda porezna kartica u RH? Obrazac se sastoji od nekoliko dijelova u kojima porezni obveznik ispunjava podatcima. U pitanju su opći podatci poput imena, prezimena, mjesta prebivališta, OIB-a, zatim podatci o radnom odnosu, uzdržavani članovi kućanstva, djeca i još mnogo toga.

Kako izgleda porezna kartica? Kada treba tražiti izmjenu?

Izmjene u poreznim karticama odnosno promjene po pitanju odbitaka od poreza obavljaju se odmah po sklapanju novog poslovnog ugovora. Poreznu karticu može tražiti i sam poslodavac umjesto radnika, a tvrtke imaju svoje osobne politike kako to obavljaju. Kako izgleda porezna kartica kod izmjena ovisit će o brojnim parametrima – promjene u plaćama, odbiti radi uzdržavanih članova kućanstva i još mnogi drugi primjeri razlog su za izmjene u obrascu PK. Kao što smo već rekli, poreznu karticu možete zatražiti putem sustava e-Građani ili osobno u ispostavi Porezne uprave, a kao dokument trebat će Vam osobna iskaznica ili potvrda o boravištu.

Za uzdržavane članove u obitelji potrebna je ekstenzivnija dokumentacija poput izvatka iz matične knjige rođenih, potvrda o usvojenju odnosno o skrbništvu, potvrda nadležnog tijela za zapošljavanje, potvrda o invaliditetu kao i potvrde o dohotku. Kako izgleda porezna kartica kad se radi o uzdržavanim članovima kućanstva? Obrazac sumira sve podatke na jednome mjestu neovisno o tome tko traži izmjenu.

Kako izgleda porezna kartica? Kako se raspoređuju odbitci u slučaju obavljanja više poslova?

Česti upit po pitanju poreznih kartica odnosno obrazaca PK je onaj koji se tiče radnika koji obavljaju nesamostalni rad kod dvaju ili više poslodavaca. Jesu li odbitci u tom slučaju preraspoređeni, tko ih raspodjeljuje i kako se to upisuje u porezni sustav? Kako izgleda porezna kartica nekoga tko obavlja više poslova? Stranice e-Građanina vrlo koncizno objašnjavaju proces po pitanju ovakvih slučajeva, a točno je da se kod osoba koje obavljaju više poslova kod više poslodavaca odbitak preraspodjeljuje.

To određuje nadležna Porezna uprava te nakon evidencije zahtjeva koju šalje radnik utvrđuje novi omjer odbitaka sukladno propisanim zakonima. Potom se izdaje novi obrazac PK, a kako izgleda porezna kartica u tom slučaju ne ovisi o broju poslova već se radi o identičnom novom obrascu. Ukoliko radnik ne iskoristi svoj osobni odbitak tokom obračunavanja poreza na dohodak, svoje pravo za povrat može iskoristiti putem godišnje porezne prijave. Više informacija o obrascu PK potražite na stranicama Ministarstva financija ili e-Građani.

Tagovi: