Kako izbijeliti jaja

Kako izbijeliti jaja

Kako izbijeliti jaja, pripreme za Uskrs

Danas u trgovinama možemo pronaći i kupiti potpuno bijela jaja, ali problem je u tome što takva jaja imaju nešto delikatniju ljusku i veće su šanse da popucaju dok ih kuhamo. Izbjeljivanje jaja se prakticira za dobivanje savršenih pisanica, i pred sami Uskrs kako izbijeliti jaja je jedno od najčešćih pitanja. Boje i razni ukrasi na pisanicama jednostavno ljepše izgledaju kada je ljuska jaja svjetlija. Iako je to mnogima manji bitan detalj, ima ljudi koji ulažu poseban trud u ukrašavanju jaja za Uskrs. Sama boja za jaja se bolje prima na bijeloj ljusci jajeta bez obzira da li se radi o pripremljenim bojama iz trgovine ili tradicionalnom načinu bojanja. Kako izbijeliti jaja? Sve što će vam biti potrebno je samo običan alkoholni ocat i voda. Alkoholni ocat je poznat kao prirodni izbjeljivač, sadrži između 5 i 15, 5 % octene kiselina i upravo to ga čini idealnim sredstvom za čišćenje raznih stvari kao i za izbjeljivanje. Alkoholni ocat je lako dostupan i dio je svakog današnjeg kućanstva i često se nađe u pripremama za Uskrs.

Kako izbijeliti jaja, izbjeljivanje jaja u deset minuta

Ovisno o tome koliko jako želite izbijeliti jaja, tako radite omjer s vodom. Najvažnije je da voda i ocat budu u jednakom omjeru. Potrebno je da u lonac za kuhanje ulijete oko pola litre vode, i pripazite da isto tako dodate pola litre octa. Kako izbijeliti jaja? Jaja dodajemo u mješavinu vode i octa i kuhamo ih desetak minuta. Možete i sami primijetiti da kako vrijeme prolazi da tako ljuske jajeta postaju sve svjetlije, dok na površinu izlazi pjena smećkaste boje. Pjenu možete naravno odstraniti sa žlicom kako ne bi došlo do toga da ona krene kipjeti preko ruba lonca. Nakon što je kuhanje gotovo, važno je isprati jaja pod mlazom hladne vode uz pomoć nježnije krpice ili kuhinjske krpe. Morate biti pažljivi jer nakon procesa izbjeljivanja sama ljuska jajeta postaje tanja. Pustite ih da se prirodno ohlade nekoliko minuta sa strane na sobnoj temperaturi. Izbjeljivanje jaja octom je najpoznatiji način za kako izbijeliti jaja. Nakon što se jaja ohlade možete započeti s njihovim ukrašavanjem.

Kako izbijeliti jaja, prirodno bojanje jaja

Naveli smo da je pitanje kako izbijeliti jaja često postavljano pitanje upravo pred Uskrs. Razlog leži u tome što boje koje nanosimo na pisanice se bolje primaju i ljepše izgledaju na bijelim nego smeđim jajima. I dok mnogi od nas radi nedostatka vremena ili jednostavnosti radije biraju gotove boje koje se mogu kupiti u bilo kojem dućanu za vrijeme blagdana, ima onih koji se odluče za prirodno bojanje jaja. Bojanje jaja je sigurno najzabavniji dio Uskrsa. Priroda nam je podarila pregršt biljaka koje možemo iskoristiti u procesu bojanja jaja. Zelenu boju možemo dobiti od špinata, koprive i peršina. Crvenu boju možemo dobiti od soka od višanja. Ružičastu boju možemo dobiti od cikle ili soka od brusnice. Smeđu i narančastu boju možemo dobiti od ljuske luka. Plavu boju možemo dobiti od crvenog zelja ili borovnice. Žutu boju možemo dobiti od maslačka ili kurkume. Ljubičastu boju možemo dobiti od crnog vina. Kako izbijeliti jaja i kako ih prirodno obajati je jednostavan proces.


Tagovi: