Kako istrčati maraton

Sport

Kako istrčati maraton

Kako istrčati maraton, pripreme

Sezona maratona je pred nama. S dolaskom proljeća i ljepšeg vremena kreču i razne trkačke discipline. Kako istrčati maraton nije mala stvar, zapravo je velika stvar koju mnogi ljudi čak uvrštavaju u svoj životopis pod uspjeh. Trčanje je samo po sebi jednostavno i uvijek dostupni oblik vježbanja ukoliko se odlučite za ovakav oblik treninga. Trčanje je najbolji kardio trening i svi znamo koliko je dobar kardio bitan za održavanje zdravog uma i tijela. Ako ozbiljno razmatrate kako istrčati maraton, morate imati određene pripreme. Prvo morate uložiti u jako dobar par tenisica za trčanje, one moraju biti lagane sa dobrom potporom. Uz tenisice morate imati i kvalitetne čarape koje ne stvaraju pretjerano znojenje i trenje u kontaktu sa tenisicom na vašem stopalu. Hlače za trčanje je vaša odluka, da li više volite kratke hlače ili možda tajice, bilo kako bilo obratite pozornost na prozračnost materijala kako ne bi dolazilo do iritacije. Majica od prozračnog materijala koja će dopuštati vašoj koži da diše kako se ne bi pretjerano znojili, iako vam ovo možda zvuči glupo ali pamučne majice iritiraju kožu prilikom znojenja. Investicija u dobru odjeću i obuću je ključna.

Kako istrčati maraton, polumaraton

Kao pripremu za kako istrčati maraton dobro bi bilo da otrčite polumaraton. Fizički ćete se pripremiti i mentalno ćete svakako biti jači. Ako polumaraton možda nije opcija, bilo bi dobro da se upišete u školu trčanja i trčite što više s ljudima kao motivacija. Postavite si zadano vrijeme za trčanje i probajte ga proći u bržem roku. Bitno je da steknete kondiciju mjesecima unaprijed umjesto par tjedana prije maratona. Nabijanje kilometraže vam može pomoći, ali kvalitetno odrađeni trening trčanja je svakako puno bitniji. Pred sami maraton je bitno da se kvalitetno odmorite kako tijelo ne bi patilo i bilo umorno. Također, ako imate vremena za pripreme pokušajte simulirati trening kao maratonsku stazu za koju se pripremate. Kako? Po prilici znate gdje će se maraton održavati, odvojite si jedan dan i otrčite rutu samostalno. Možda vam je to bezveze, nema veze, možete u svojoj blizini naći sličnu rutu i otrčati ju. Osim samog trčanja za postizanje kondicije također će vam pomoći i traka za trčanje, stepenice, uzbrdice i nizbrdice. Kako istrčati maraton zahtijeva motivaciju i odlučnost.

Kako istrčati maraton, što je važno za uspješan maraton

Naveli smo da kako istrčati maraton nije mala stvar, nije bitno koji broj ćete biti na kraju utrke, sama pomisao da ste to učinili je nagrada sama po sebi. Jako je važno da tijekom cijelog maratona budete dovoljno hidrirani kako bi vaši mišići dobivali određeni kisik i energiju koja im je potrebna. Na svakom štandu se okrijepite sportskim pićima koja su bogata ugljikohidratima i elektrolitima. Prehrana je također jako bitna u procesu Kako istrčati maraton. Par dana, tjedan dana prije utrke jedite hranu koja je bogata ugljikohidratima, osobito za doručak. Po prilici 4-5 dana prije maratona otrčite barem 5km u svom tempu koji ćete koristiti u maratonu. Ovaj trening je za dodatnu kondiciju kao i za bolji fokus. Trening od 5km probajte organizirati u isto vrijeme dana kada bi ste trčali maraton. Svi znamo kako je motivacija zeznuta stvar, probajte si vizualizirati na svakom trčanju kako prolazite kroz cilj maratona s vašim novim osobnim rekordom.

Tagovi: