Kako ispuniti uplatnicu

Zanimljivosti

Kako ispuniti uplatnicu

Kako ispuniti uplatnicu u pošti

Svatko od nas se barem jednom u svom životu susreo sa ispunjavanjem određene uplatnice, bilo da je riječ o režijskom računu ili nečem drugom. Vi koji do sada to niste radili pročitajte ovaj odlomak i saznajte kako ispuniti uplatnicu u pošti. Naime, računi se uglavnom plaćaju u pošti i tamo uvijek možete kupiti uplatnicu za svega nekoliko desetaka lipa. Svoju uplatnicu ne možete ispuniti bez podataka o instituciji ili osobi kojoj plaćate određenu naknadu putem uplatnice. Ukoliko nemate te podatke svakako kontaktirajte instituciju ili osobu da vam te podatke i dostavi.

Postupak kako ispuniti uplatnicu nije kompliciran i neće vam trebati puno da ga naučite. U gornjem lijevom kutu gdje piše uplatitelj napišite svoje ime i prezime te adresu stanovanja. Ispod toga napišite naziv institucije ili ime osobe kojoj plaćate te njihovu adresu. U desnom gornjem kutu upišite iznos koji želite uplatiti. Još trebate ispuniti IBAN primatelja te poziv na broj primatelja. Ukoliko želite možete ispuniti i opis plaćanja.

Kako ispuniti uplatnicu uz pomoć mobilne aplikacije

U današnjem suvremenom dobu kada tehnologija utječe na sve sfere ljudskog života, omogućeno nam je vršenje uplata uz pomoć mobilne aplikacije. Da bi znali kako ispuniti uplatnicu uz pomoć mobilne aplikacije, prije svega morate imate instaliranu mobilnu aplikaciju banke u kojoj imate otvoren račun. I u ovom slučaju vam trebaju podaci o primatelju vaše uplatnice. To je prije svega njegov IBAN, poziv na broj, naziv te iznos koji morate uplatiti. Dodatno možete ispuniti opis plaćanja ukoliko je to zaista i potrebno.

Jednom kada naučite kako ispuniti uplatnicu uz pomoć mobilne aplikacije više nećete trebati odlaziti u poštu kako bi ispunili i uplatili određenu uplatnicu. Uplatnicu u mobilnoj aplikaciji možete ispuniti korak po korak, odnosno da unosite podatak po podatak. S druge strane, ukoliko vam primatelj, a u ovom slučaju su to najčešće mobilni operatori, pošalje već ispunjenu uplatnicu na vašu e-mail adresu nju jednostavno skenirajte uz pomoć svog pametnog telefona i podaci će vam se automatski pojaviti u vašoj uplatnici u mobilnoj aplikaciji.

Kako ispuniti uplatnicu u banci

Kada deponirate novac u poslovnici banke, morate ispuniti uplatnicu kako bi novčana sredstva uplatili na pravi bankovni račun. Stoga, morate znati kako ispuniti uplatnicu u banki. Postupak popunjavanja dijelova uplatnice varira ovisno o tome što radite. Na primjer, gotovina i čekovi nalaze se u različitim odjeljcima, a povrat gotovine s vašeg računa zahtijeva dodatni korak. No, važno je napomenuti da je postupak kako ispuniti uplatnicu u banci prilično jednostavan i da se sastoji od nekoliko koraka.

Prvi od koraka se odnosi na navođenje osobnih podataka, uključujući svoje ime i broj bankovnog računa. Unesite dodatne podatke poput datuma. Ukoliko unovčavate ček morate se i potpisati na uplatnicu. Nadalje, unesite iznos koji želite uplatiti. Postoji još nekoliko koraka koji se uglavnom odnose na to da li želite podignuti ili uplatiti novac te u kojem iznosu je riječ. Za dodatne informacije o ovom postupku možete upitati svakog radnika u poslovnici banke i on će vam rado pomoći.

Tagovi: