Kako ispraviti grbu na leđima

Kako ispraviti grbu na leđima

Pogrbljeno držanje, bolovi i kako ispraviti grbu na leđima

Iako nas od djetinjstva i doma i u školi upozoravaju na pravilno držanje, uspravno sjedenje ipak je deformacija pogrbljenih leđa sve više. Pogrbljeno držanje, bolovi i kako ispraviti grbu na leđima, sjedilački poslovi, buljenje u monitore, neadekvatna visina radne plohe, preniske ili previsoke, nefunkcionalne stolice, sve manje kretanja, nikakvo vježbanje, sve to posredno i neposredno nepravilno savija našu kralježnicu koja polako ali sigurno počinje oblikovati grbu na leđima. Tek kada nam prvi put sijevne tupa bol i raširi se cijelom kičmom, shvatimo svoj problem.

Istina, grbe na leđima mogu nastati zbog hormonske neravnoteže, kod žena velikih prsa zbog težine prsa, pogrbljenost često prati menopauzu, a dobiju je i ljudi koji rade teške poslove uvijek u istom pogrbljenom položaju kao profesionalnu deformaciju. Fizikalna terapija, vježbe istezanja i razne vježbe za kralježnicu pomažu, ali često nisu dostatne osobi koja traži način kako ispraviti grbu na leđima, pa ako nema napretka možda ćete se na kraju morati odlučiti za operaciju.

Kako ispraviti grbu na leđima, koje terapije bez lijekova se preporučuju

Nije samo loše držanje uzrok pogrbljenosti, mogu tome biti krive i neke mišićno-koštane bolesti, osteoporoza i takozvano "slijeganje kostiju", tumori na kralježnici, razne ozljede i uklještenja, dakle kod pogrbljenosti prvo treba otići liječniku i utvrditi pravi uzrok, a tek onda odrediti način liječenja. Kako ispraviti grbu na leđima, koje terapije bez lijekova se preporučuju, prije svega manualne tehnike, razne vrste masaža, kiropraktičarske tretmane. Shockwave terapija je primjena akustičnih valova na pogrbljeno mjesto i daje odlične rezultate bez obzira na dob pacijenta i stupanj iskrivljenja kičme.

Elektroterapija se primjenjuje lokalizirano na mjestu iskrivljenja i uz korektivni učinak ima i analgetski učinak, što znači da smanjuje bol koja se širi iz deformiranog dijela kralježnice. Ponekada je ortopedski korzet dobar odgovor na pitanje kako ispraviti grbu na leđima, pomaže plivanje, spavanje na ravnom, tvrđem ležaju bez visokih jastuka, u novije vrijeme se koriste i elastične trake, a fizijatar vam može dati grupe vježbi koje trebate disciplinirano vježbati svaki dan, ako želite rezultate.

Kako ispraviti grbu na leđima, koje i kakve vježbe pomažu

Fizički trening najbolje ispravlja posljedice lošeg držanja. Kako ispraviti grbu na leđima, koje i kakve vježbe pomažu, svakako je potrebno izvoditi vježbe istezanja i razgibavanja na početku treninga i na kraju treninga. Dobre su vježbe na podu, vježbe uza zid, rotacija ramena, kružni pokreti glavom, takozvano veslanje rukama, vježbe sa elastičnom trakom, ali bi utege i velika opterećenja trebalo izbjegavati. Ako ipak želite raditi i vježbe s utezima, neka to budu male bućice ili bočice vode od pola litre.

Kako ispraviti grbu na leđima ako postoji neka upala, prvo treba izliječiti upalu antibioticima, ponekada se primjenjuju i kortikosteroidi, a tek nakon završenog liječenja infekcije smijete primjenjivati aktivno vježbanje. Ako tijekom vježbanja i dalje imate bolove, poći će vam neki nesteroidni analgetik ili se posavjetujte sa svojim liječnikom. Urođena iskrivljenja se mogu samo kirurški korigirati i to su operacije visokog rizika, ali i stečena pogrbljenost koja progresivno napreduje će vjerojatno zahtijevati operaciju.


Tagovi: