Kako ispeći kestene kod kuće

Hrana i piće

Kako ispeći kestene kod kuće

Kako ispeći kestene i obogatiti doživljaj i ovu zimu?

Kesteni su već dugi niz godina dio kulture i više nema zime kada nećemo vidjeti prodavače kako nas mame mirisima i aromom. Kesten je danas rasprostranjen po cijelome svijetu, no zapravo porijeklom dolazi s Male Azije. Kesteni su dio kulinarske kulture u gotovo svim sredozemnim narodima, a isto vrijedi i za nas Hrvate. Ipak, nekada ne želimo kupovati kestene na štandovima dok hodamo Ilicom.

Kako ispeći kestene onda kuće? Da biste probali pripremiti kestene doma neće Vam trebati posebno stručno znanje ili nešto posebno. Sve što trebate napraviti je probrati plodove, staviti u vodu, zatim zapeći i to je cijela filozofija. Kada kupujete kestene koje ćete sami doma spremiti uvijek obratite pozornost da trgovce tražite pitome kestene. Divlji kesteni su nejestivi. Kako ispeći kestene? Pratite naša uputstva i brzo ćete svoj stan ispuniti finim mirisom kestena. Kesteni su sezonsko jelo kojemu se radujemo posebno u hladno doba godine – od studenog pa na dalje.

Kako ispeći kestene i jesu li nutritivno zdravi?

Kesten je po svom sastavu u velikoj mjeri škrob. Možemo ga tako usporediti s rižom, krumpirom ili nekim drugim škrobnim namirnicama. Ipak, osim toga kesteni su bogati vitaminima B, fosforom, kalcijem i željezom te predstavljaju vrlo korisnu namirnicu za ravnomjernu i uravnoteženu prehranu. Ukoliko planirate jesti zdravo ovu zimu, kestene ne treba de facto izbjegavati: normalna količina ovog zimskog specijaliteta može biti samo dobra po Vaše zdravlje.

Kesten se također koristi i i kao med. Med od kestena vrlo je koristan za cirkulaciju, dobar je za jetru, ali i kod probavnih smetnji može biti odličan lijek. Kako ispeći kestene, pitate se? Kestene možete pripremiti u tavi ili u pećnici. Priprema u pećnici je popularnija, a priprema u tavi podrazumijeva korištenje krupne soli. Prekrijte dno tave solju i ispecite kestene na desetak minuta. Kako ispeći kestene kod kuće? Sve što je potrebno je jedan dobar oštar nož kako biste zarezali kesten!

Kako ispeći kestene? Različiti načini pripreme.

Ukoliko žudite za okusom i mirisom kestena, da biste pripremili kestene kod kuće nije Vam potrebno niti puno vremena, niti puno alata. Pripremite oštar nož i kestene zarežite križno kako biste ih više eksponirali temperaturi. Pregledajte svoje kestene prije pripreme: kesteni nikada ne smiju imati šuplji zvuk, a ukoliko su već neko vrijeme u Vašoj kuhinji, pazite da nisu već razvili plijesan.

Pregledajte kesten i kada ga kupujete, posebno obratite pozornost na veće, sjajnije kestene bez rupica. Kako ispeći kestene? Prije nego ih ubacite u pećnicu, kestene treba skuhati u vodi. Ubacite ih 10 minuta u kipuću vodu, a zatim ih ocijedite i zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kako ispeći kestene kod kuće? Ostavite kestene na maksimalno 30 minuta u pećnici, a kad ih izvadite prekrijte ih kuhinjskom krpom i pustite da odstoje dok se ne ohlade. Ispeći kestene je vrlo jednostavna radnja i sve što treba paziti je da ostavite kesten predugo u pećnici. Uživajte u domaćim kestenima ovu zimu i ispunite svoj stan ovim prepoznatljivim mirisom.

Tagovi: