Kako iskoristiti kokosovo mlijeko i pripremiti kokos za kuhanje

Kako iskoristiti kokosovo mlijeko i pripremiti kokos za kuhanje

Alternativno kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko je vrlo često alternativna zamjena za kravlje mlijeko za osobe koje ne podnose laktozu. Ovo se mlijeko proizvodi od pulpe kokosovog ploda i njegov je okus slatkast. Ljudi koji ne smiju konzumirati soju i orašaste plodove zbog alergijskih reakcija mogu uživati u ovoj slatkoj deliciji u obliku mlijeka, ali i ploda kokosa.

Postoji razlika između kokosovog mlijeka u tetrapaku i onog u limenci, kokosovo mlijeko u limenci je punomasno, gušće i kremastije i često se koristi u kuhanju slanih jela kojima je potrebna masnoća iz kokosovog mlijeka. Molekularna struktura ovog mlijeka je vrlo slična krvnoj plazmi ljudi i njegova je hranjiva i energetska vrijednost izuzetno bogata.

Iako je vrlo kalorično ono se preporučuje za konzumaciju čak i na dnevnoj bazi, a može ga se nabaviti i u prahu pa razmutiti s toplom vodom prema svojoj želji i korisititi za smootije, kuhanje ili samo popiti kao šalicu mlijeka bez straha od laktoze i alergijskih reakcija.

Kokosovo mlijeko i njegove nutritivne vrijednosti

Kokosovo mlijeko u limenci je masnije nego ono u tetrapaku, pa time ima i veću energetsku vrijednost zbog većeg udjela masnoća. Zbog toga je i kremastije i gušće nego ono u tetrapaku koje je više razvodnjeno i spremno za piće kao i obično kravlje mlijeko kojeg također nalazimo s različitim udjelima masnoće u našim trgovinama.

Nutritivne i hranjive vrijednosti kokosovog mlijeka na 100 ml ima 200 kcal, 0,1 g proteina, 1 g masti, te 2,7 g ugljikohidrata. U kupovnom kokosovom mlijeku se dodaju i vitamini B12 i vitamin D kako bi se dodatno oplemenilo i bilo još zdravije za konzumiranje. Kokosovo mlijeko možete pripremiti i sami iz jezgre kokosovog ploda u blenderu u kojem ćete nasjeckati komadiće kokosa i dodati malo vode ili naribati kokosovu pulpu. U ovoj vrsti mlijeka se nalaze i drugi minerali poput natrija i kalija, magnezija, kalcija, željeza, ali i vitamin C, B6 i kobalamin što sve blagotvorno utječe na ljudski organizam i ljudsko zdravlje.

Kokosovo mlijeko i njegova upotreba

Kokosovo mlijeko možete korisiti u svemu za što biste koristili obično kravlje mlijeko. Dakle možete ga korisiti za piće, kao dodatak kavi, pripremu smootija, kolača, zajedno s pahuljicama, ukuhavanje zobene kaše, pravljenje domaćeg sladoleda.

Ako se koristi masnije mlijeko kokosa ono se najčešće koristi kod kuhanja u pripremi krem juha, kao jedan od sastojaka raznih umaka i drugih jela kao na primjer pire krumpir gdje je potrebna masnoća i gustoća za jelo koje se priprema. Vrlo često je kokosovo mlijeko sastojak koji se koristi u egzotičnim kuhinjama jer kokos i potječe iz egzotičnih zemalja pa je tamo kokos autohtono jelo koje se koristi i danas u tradicionalnoj kuhinji. Ako volite egzotična jela potražite recepte gdje možete koristiti ovo mlijeko za pripremu ukusnog obroka. Čak i da se odlučite napraviti običan griz s ovom vrstom mlijeka iznenadit ćete se okusom griza jer će mu ovo mlijeko dati punoću i potpuno drugačiju teksturu i okus.


Tagovi: